November 14

UN STIL … VERSATIL

palton

sursa:answear

Este uimitor cum timpul schimbă gusturile. Parcă mai ieri, când o zbugheam pe maidan, cu genunchii juliţi şi coatele carne vie, credeam că nişte pantaloni scurţi, un tricou şi o pereche de tenişi sunt culmea fericirii. Iarna contau doar bocancii. Trebuiau să alunece mult şi bine, iar derdeluşul să fie infinit. Nici în primii ani de şcoală nu aveam pretenţii mari. La ore eram toţi o apă şi-un pământ, potrivit uniformelor în vigoare. Abia pe la liceu am început să am frământări vestimentare, numai şi numai din vina fetelor. Nu ştiu de ce, dar în prezenţa unora aveam reacţii tare stranii: hainele mi se păreau, ba strâmte, ba şifonate. Noroc că n-aveam oglindă la purtător să mă văd, pentru că moaca era, cu siguranţă, şi mai şifonată.

cardigan-1sursa:answear.ro

În facultate aveam deja pretenţii. Blugii trebuiau să exprime ceva, iar tricourile, cămăşile şi gecile nu “cădeau” bine decât asortate. Ba, culmea, pentru prima dată în viaţă, am descoperit rostul costumelor şi-al sacourilor, fără să fac exces de zel şi fără să înţeleg rostul unui nod de cravată. Cam pe atunci, am avut şi perioade rebele, când îmi imaginam că până la mine moda a fost doar un foc de paie. Probabil, mă îmbrăcam ciudat, ca să ies din tipare. Când se purta slim, eu eram invers, larg şi lăbărţat, iar când era la modă “uni” eu eram numai carouri şi alte forme de care mă îngrozesc şi-acum. Totuşi, sublimul l-am atins, fără să vreau, când mi-am luxat o mână şi m-am trezit c-un ghips de toată frumuseţea. Ce am făcut? Am sacrificat o cămaşă cu mânecile lungi, tăind-o estetic pe una, ca să etalez bandajul în toată splendoarea lui. Şi uite aşa, din întreg campusul, eram singurul specimen îmbrăcat cu o cămaşă cu o mânecă scurtă şi cealaltă lungă. Noroc că nebunia “creativă” m-a părăsit în timp, iar când nevastă-mea mi-a devenit nevastă, am înţeles că, în materie de fashion, bunul gust ţine chiar de bun gust, de estetică, de oferte şi de …experienţe.

darzarsursa:darzar.com

Cum mă ajută experienţa? E foarte simplu… De exemplu, acum vreun an, într-un weekend, m-am precipitat către un supermarket cu sentimentul de a simţi iar frigiderul plin. Eram îmbrăcat ca-n weekend, lejer, cu blugi, tricou şi-un cardigan care-mi picase cu tronc din prima clipă. Şi când mă chioram ca neiniţiatul la creme de faţă, ca să bifez întreaga listă de cumpărături, aud suav o doamnă, culmea vecină din bloc, uşor răstită: “Alo, băiatu’, îmi faci puţin loc?”. Într-adevăr, coşul meu de cumpărături îi obtura calea spre progres, dar nu într-atât încât să apese vocalele de alarmă. M-am făcut mic, cu tot cu coşul de cumpărături, ca să-i las liberă magistrala dintre rafturi. Nu cred că au trecut trei zile şi am ajuns iar în supermarket. Nevastă-mea uitase că ne trebuie şi muştar, iar viaţă fără muştar nu e poezie. De data asta veneam direct de la serviciu şi eram îmbrăcat mai office, cu alţi blugi, cămaşă şi sacou. Şi, tocmai când eram frământat de o incredibilă dilemă, “să iau muştar simplu, picant sau cu boabe?”, aud exact aceeaşi voce care mă bruscase în weekend: “Nu vă supăraţi, domnul, pateul ăsta e cu carne sau e vegetal?”. Bineînţeles că era aceeaşi vecină, care nu mă recunoştea. Acum trei zile, eram “băiatu’”, acum eram “domnu’”. Cine zicea că nu haina face pe om?

sacousursa:answear.ro

Tot experienţa (sau or fi fost alţii care mi-au deschis ochii?) mi-a(u) sugerat că, indiferent de gusturi, tendinţe ori influenţe, există “mici” amănunte care te fac să te simţi bine în … haina ta. Calitatea materialului, cusăturile, linia ideală a croielii, fac diferenţa şi transformă orice veşmânt banal într-o bijuterie seducătoare. Am priceput asta, când eu, exponentul ţinutei casual, cât mai lejeră (blugi, tricouri, pulovere sau geci), am fost pus să aleg între câteva perechi de blugi şi nişte tricouri. Mie, iniţial, mi se păreau toate la fel. Nevastă-mea m-a ispitit să mă uit, totuşi, mai atent la ele, să le simt textura şi, în final, să le probez. Într-adevăr, alesele mele, deosebite, pentru că erau… altceva, erau şi cele mai scumpe. Cum ar veni, calitatea şi bunul gust, în general, costă. Da, dar preţul …face toţi banii!

Şi acum sunt fanul ţinutelor casual, dar datorită experienţelor mele, de tot felul, garderoba mea capătă, pe zi ce trece, nuanţe, influenţe şi tendinţe uşor avangardiste, în sensul, că nu le-aş fi purtat acum câţiva ani. O fi vârsta sau faptul că m-am deşteptat? Deci, e vârsta!

Acum, spre exemplu, ieşirea din casă e la fel de degajată. Am tot blugi, tricou şi pulover sau sacou, dar, fiecare în parte sunt …altceva. Blugii, poate chiar rupţi, au alt aer, mai sofisticat, croiala lor cade mai bine, iar materialul atrage necondiţionat. Nici tricoul nu mai e atât de simplu. Se observă după densitatea ţesăturii şi croială că nu e pur şi simplu bumbac. Puloverul sau sacoul, până mai ieri, nişte accesorii alese întâmplător, au linii elegante care acceptă natural, şi blugii, şi tricoul. Ba, sunt momente când starea îmi dictează ceva culoare, sare şi piper ţinutei mele alese, parcă la întâmplare: o batista rebelă la sacou sau o eşarfă neglijentă la cardigan.

cardigan-2sursa:answear.ro

Extrem de vrăjit sunt, de ceva vreme, şi de paltoane în care mă simt, deopotrivă, şi boem, şi elegant. Nu ştiu de ce, dar mi se pare, poate, cel mai versatil obiect vestimentar. Toamna, iarna şi primăvara, paltonul se poate asorta aproape cu orice, fiind şi chic şi sobru: cu pantaloni normali, cu blugi, cu cămăşi, cravată, papion, tricouri, cu veste, costume, pulovere, cu hanorace şi chiar cu geci, fulare, eşarfe, pălării dandy, fesuri sau cu şepci Gavroche. Paltonul e rafinat, pentru că poate fi orice, şi retro, şi modern.

palton-2sursa:answear.ro

Experienţa, gustul şi un imbold numit “nevastă” au complotat să îmi găsesc paltonul visurilor mele pe answear.ro, un magazin online care îţi îndeplineşte pe loc orice vis vestimentar, oricât de exigent şi nehotărât ai fi. Problema a fost că eu chiar am fost nehotărât când am dat cu ochii de oferte, 100% originale. Le-aş fi luat pe toate dacă vreun spiriduş îmi îndeplinea zeci de dorinţe din colecţii minunate: de la Jack and Jones, G-Star Raw, Tokyo Laundry, Medicine, Marc O’Polo, Calvin Klein, până la Mc Neal, Review, Blue Seven, Scotch & Soda, Selected, Tommy Hilfiger, Diesel ori Trussardi.

Cum nu aveam prin preajmă astfel de spiriduşi cu bani lichizi, am recurs la metoda “old-fashion”: cumpăr ce îmi topeşte inima, în limitele impuse de buget. Şi cum bugetul e în administrarea nevesti-mii, am stat puţin în cumpănă. Mi-am revenit însă rapid. După numai o oră de căutări, în lung şi-n lat, am găsit paltonul ce mi se părea perfect: Dark Side din colecţia Medicine. Era izolat, cu căptuşeală, se încheia cu fermoar şi apoi cu nasturi, avea glugă şi ţesătură netedă cu lână. Mai mult, aerul său clasic, materialul, croiala şi culoarea se adaptau uşor atât ţinutelor degajate, cu tricouri şi hanorace, cât şi celor mai sobre cu cămaşă, eventual cu cravată ori papion.

palton-1sursa:answear.ro

Şi tocmai modelul de palton mi-a inspirat înc-o idée: să cumpăr şi-un fular, ca accesoriu. Credeam că va fi o alegere mai uşoară. M-am înşelat: toate erau superbe, de nu le-ai fi dat jos de la gât. După multe dileme şi ezitări am ales un fular de la Selected, din tricot subţire, neted, cu tivuri decorative.

fularsursa:answear.ro

Marile surprize au venit, însă, când le-am scos pentru prima dată în lume. În prima zi, la muncă, paltonul meu, cu o cămaşă asortată, a făcut furori. Deja mi se cereau amănunte: “de unde?, “cât costă?, “au şi alte modele, culori?”. I-am lămurit îndată. Le-am dat adresa “answear”, dar i-am avertizat că alegerile nu sunt tocmai floare la ureche, tocmai pentru că magazinul e plin ochi cu ispite.

Aproape ciudat, după numai câteva zile, pe stradă, un coleg nu mi-a mai recunoscut paltonul. Eram în blugi şi îl accesorizasem altfel, cu un tricou, o şapcă şi cu cealaltă achiziţie, fularul.

-Ţi-ai luat altul? Pfuii, e şi mai super! Pe ăsta cât ai dat?, a zis el, măsurându-mi paltonul atent, de sus până jos

-Nu, e acelaşi, doar că are alt aer, l-am asigurat eu, ca să-i temperez perplexitatea.

Adevărul că nedumerirea lui, dar şi alte exclamaţii, pe care le-am smuls mai apoi şi de la alţi “admiratori”, mi-au întărit convingerea că un obiect vestimentar de calitate te poate reinventa foarte uşor, îţi poate adapta ţinuta în funcţie de stare şi de atmosfera în care vrei să te integrezi. Da, un palton inspirat este nespus de versatil. Încercă-i atuurile şi n-o să-l mai eviţi!

logo

Aceste rânduri au fost scrise pentru SuperBlog 2016.


Posted November 14, 2016 by admin in category SECTIA DIVERSE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>