October 31

CASA DIN VIS

casasursa:aia-proiect

Am prins tare drag de vecinii de la bloc. Când nu găuresc pereţii, bat în ţevi, iar când vreau să pun capul pe pernă sau măcar să-mi aud gândurile, îşi dau televizorul, nevasta şi copiii la maxim (nu neapărat în ordinea asta). Bineînţeles, există şi situaţii speciale când mă inundă din belşug, iar problema, invariabil, nu e de la ei, ci de mai sus, inclusiv etajul 10. Da, îmi ador vecinii…

În toiul unei astfel de pasiuni mistuitoare, foarte asemănătoare cu o criză de nervi, Dragoş, un prieten mai vechi decât ceasul meu cu cuc, mi-a dat o idee revoluţionară: să mă mut la casă. În mod firesc, iniţial, am crezut că i-a pus cineva ceva în bere. După încă o halbă, am avut impresia că eu am ceva în bere: ideea nu mai părea extrem de tâmpită, dar trebuia simţitor îmbunătăţită. Aveam un teren, vreo 350 de metri pătraţi, de la mama, liber ca pasărea cerului: nu avea decât o magazie, pe care o clintea şi vântul, iar vecinii erau la o distanţă … confortabilă. Şi, culmea, avea toate utilităţile necesare, de la mama natură. Adică, de la mama. Dacă îmi construiam propria mea casă? Aici interveneau, însă, câteva mici dileme, legate de costuri şi viziune. Habar n-aveam de unde să iau banii şi cum să fac casa. Noroc cu Dragoş, care le ştia pe toate, cu excepţia cazurilor în care nu ştia nimic.

-Îţi zic eu cum să faci: fă totul cu AIA!, mi-a zis el zâmbind deştept foc

-Care aia, mă? Blonda aia de la supermarket, la care te uiţi ca la reclame?

-Nu, AIA Proiect. Este o firmă, un birou de proiectare, care oferă “la cheie” proiecte de casă, ca-n vis. Şi, crede-mă, c-un astfel de proiect tehnic complet, nu-ţi mai faci griji. Ai suficiente variante de ales, iar pentru fiecare variantă, iar ai de ales. Sau, ca să înţelegi şi tu, ei vin cu soluţia optimă pentru modelul de casă pe care-l vrei, iar tu alegi cum să-l personalizezi.

casa-pe-tavasursa:aia-proiect

Mă lămurise buştean, dar importantă era … ideea. Era clar, trebuia să construiesc o casă de la zero din “n” motive. În primul rând, o ridicam aşa cum vroiam: nici mică şi înghesuită, ca să-mi sufoc nevasta, nici mare şi risipitoare, ca să mă “sufoc” … eu. În plus, ştiam din ce materiale e construită, cât de rezistentă şi eficientă este. Ca să nu mai spun de instalaţii (electrice, termice, sanitare) care erau garanţii de confort şi economii. Dar cum să fac toate astea eu, un nepriceput veritabil? Era clar, îmi trebuia un consultant cu experienţă şi un proiect “beton”, care să-mi ofere casa ideală, cu costuri care să mă ferească de un atac de cord.

proiectsursa:aia-proiect

Când am început să caut informaţii despre AIA Proiect, mi-a mai venit inima la loc. Aveam de unde alege proiecte tip de case, dar important era că, pentru fiecare arhitectură în parte, mi se servea pe tavă un proiect tehnic complet: proiectul architectonic al casei (cu toate materialele necesare, ca să nu-mi iau ochii de la casă), proiectul de structură (cu memoriul tehnic care îmi garanta rezistenţă, astfel încât să nu mă cutremur, la vreun… cutremur) şi proiectul instalaţiilor (cu instalaţiile electrice, termice şi sanitare, capabile să mă simt bine în casa mea, fără să dau ochii peste cap de la cheltuieli). Toate erau însoţite de schiţe şi planuri în amănunt, detaliate pe fiecare nivel în parte. Mai mult, proiectul detaliat garanta şi obţinerea autorizaţiei de construcţie.

arum-3sursa:aia-proiect

Cu nevastă-mea pe post de consultant, mai mult critic (nu, nu leşinase, după ce mi-a auzit ideea), am început să caut un proiect tip. Şi l-am găsit, după aprigi cumpăniri, discuţii şi amedamente, după vreo două zile, din simplul motiv că era greu de ales: toate propunerile aveau pe vino-ncoa. Proiectul de casă cu mansardă Arum părea perfect şi chiar putea fi adaptat. Era stilul clasic, tradiţional, animat de-un aer modern ce promitea confort: zidărie şi lemn, geamuri la mansardă, acoperiş în două ape, dar şi ferestre largi şi tencuiala decorativă. În varianta propusă, la parter avea un living cu şemineu, o zona de luat masa conectată la bucătăria deschisă, o cămară, un birou, o baie de mici dimensiuni, o camera de utilitate şi garaj. Mansarda era formată din trei dormitoare, baie şi spaţiu de depozitare.

arum-1sursa:aia-proiect

Pe nevastă-mea am “pierdut-o” rapid, când a aflat de şemineu, dar şi-a revenit repede, când i-am dezvăluit că proiectul putea fi personalizat, adică modificat în funcţie de ce solicita inima noastră. Spre exemplu, ea şi-ar fi dorit bucătăria închisă, nu open space, pentru că avea obiceiuri stranii, cum ar fi cel de a găti. Eu vroiam… ce vroia ea. Adică, sus, la mansardă, în loc de spaţiu de depozitare, un dressing, pentru haine, pantofi şi lenjerii, De asemenea, potrivit proiectului, suprafaţă utilă era cuprinsă era între 100 şi 150 de metri pătraţi, ceea ce părea destul de mare. Înclinăm să mai reducem din unele suprafeţe fără ca zgârcenia să dăuneze grav confortului. Iar din aceste mici economii, mă bătea gândul să comand şi-un audit energetic, ca să ştiu ce mai puteam îmbunătăţi, astfel încât întreţinerea casei să nu fie un chin.

auditsursa:aia-proiect

Cât ne costa “distracţia”? Proiectul în sine cu toate soluţiile şi detaliile de construcţie incluse (planuri, schiţe, autorizaţie, materiale, instalaţii etc) era floare de ureche: ceva mai mult de 1.600 de lei. Cât despre preţul casei estimat de AIA Proiect, 60.000-70.000 de euro, ce să zic? Chiar nu-mi dădea frisoane.

logo

-Păi, şi de unde iei banii?, m-a întrebat Dragoş, după ce luasem legătură cu cei de la AIA şi începusem să stabilim detaliile proiectului şi ale viitoarei case.

-Vând apartamentul, cu tot cu vecini. Face pe puţin 45.000 de euro. Apartamentul, nu vecinii

-Şi restul?

-De la nevastă-mea…

-Păi, şi ea de unde-i are?

-De la bancă. Dar sună altfel să spun că mă împrumut de la ea, decât de la bancă. E mai intim, mai prietenos…

 

Aceste planuri au fost scrise pentru SuperBlog 2016

 


Posted October 31, 2016 by admin in category SECTIA DIVERSE

1 thoughts on “CASA DIN VIS

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 12. Casa viitorului începe azi, cu AIA Proiect

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>