October 29

O CĂLĂTORIE … INTEGRATĂ

navisursa:edotec.ro

Nu până demult, consideram orice maşină un corp străin: ştiam că are patru roţi şi un volan. Adevărat, îmi sticleau ochii după câte-o limuzină, mai mică sau mai mare, cu vino-ncoa, dar n-aveam stări de leşin şi nicidecum de comă. În general, în materie de cai putere, cred că mai degrabă mă pricepeam la … cai. Nu aveam carnet şi nu-mi făceam griji cât de greu sau cât de uşor este să conduci, să te strecori printre alte maşini, să parchezi şi să încerci să nu te rătăceşti. Chiar şi aşa, inocent nevoie mare, eram, totuşi, un fel de guru auto în comparaţie cu nevastă-mea. Ea abia reuşea să deosebească un autobuz de o “broscuţă”.

Primăvara trecută am avut însă revelaţii peste revelaţii, care mi-au schimbat radical percepţia despre maşini şi modul în care pot fi conduse. Tocmai îmi clăteam ochii la un serial, în care el nu reuşise s-o sărute pe ea nici în episodul 12, când a sunat telefonul. Era Ştefan, un bun amic, care avea, aproximativ, două mari plăceri: berea şi Grecia. A treia pasiune a sa nu mai era demult plăcere, ci obsesie: maşinile şi condusul.

-Ce faci?, m-a întrebat el, aşa, de încălzire

-Mă uit la un film. Dacă ăştia doi nu se pupă nici acum, caut un horror. În alea şi lighioanele se sărută…

-Voi mai mergeţi în Grecia, acum, în vară?

-Bineînţeles, ce vrei să mă dea nevastă-mea afară din casă?

-Păi, îţi fac o propunere. Stai jos?

-Nu obişnuiesc să văd filme în picioare

-Veniţi cu noi, cu maşina, în Corfu ? Plecăm toţi patru cu rabla mea şi ne orientăm când ajungem pe insulă. Unde ne place, acolo ne cazăm.

Rabla lui nu era chiar o rablă, ci un BMW, din câte îmi aduceam eu aminte, dar, chiar şi-aşa, planul părea uşor nebunesc

-Cum, mă? Şi conduci tu peste 1.000 de kilometri? Păi, nu-i chin? Ce, eşti masochist?

-Aaa, nu! Nu facem drumul dintr-o bucată. În două zile. În prima, înnoptăm undeva pe lângă Salonic, iar a doua zi plecăm spre Corfu şi ne cazăm. Iar ca să ştii, am o maşină…Merge singură chiar şi prin Bulgaria. O să vezi!

masinasursa:edotec.ro

I-am promis că o să mă gândesc profund, ceea ce era sinonim cu a primi consimţământul şi binecuvântarea nevesti-mii. Şi, culmea, nevastă-mea a sărit în sus, de mi-era teamă că o s-o dau jos de pe tavan cu şpaclu.

-Mergem! Când mergem?, a deschis ea tirul de întrebări, la care, bineînţeles, nu aveam răspunsuri

-Stai să iau ceva pe mine şi mergem, am zis eu sec, ca s-o necăjesc.

După vreo două luni, eram în febra pregătirilor: nevastă-mea cu bagajul mic, iar eu cu restul. Pe toate le-am înghesuit (mai mult eu) în portbgaj şi am pornit la drum. Eu cu Ştefan în faţă, ca băieţii, iar fetele în spate, ca să aibă şi lumea un motiv să fie discutată fir a păr. Nici nu pornisem bine, că Ştefan deja rânjea. Chiar când începeam să cred că a auzit vreo glumă acum trei zile şi, în sfârşit, a priceput-o, am văzut motivul satisfacţiei: pe bord avea un ecran c-o hartă, ce părea să îi indice traseul de urmat.

-Ce-i asta? Pare ceva mişto. Îmi place că e colorat, zic eu răutăcios nevoie mare, că să-l fac să “toarne”, ceea ce vroia să spună

-Pfuii!, începu el cu poftă. Păi, nu ţi-am spus că maşina asta se conduce singură. E un sistem de navigaţie, multimedia. E cât 10 chestii deştepte într-unul singur. Are radio, multimedia, telefon, hartă, sistem de navigaţie, reglaje ale maşinii, Bluetooth care permite utilizarea telefonului handsfree, sincronizarea contactelor şi a istoricului apelurilor, precum şi ascultarea fişierelor muzicale de pe suporturi portabile. Mai mult, prizele USB şi jack permit conectarea unui Ipod sau a unui smartphone.

androidsursa:edotec.ro

–Ia-mă uşor, ştii că am tensiune, i-am frânt eu elanul. Ştii că hardul meu e limitat în materie de limbi străine. Deci, ce maşină ai?

-Cum, ce maşină am?, l-am auzit complet descumpănit. BMW E46 seria 3, nu se vede?

-Bineînţeles, cum naiba! Puteam să jur că e E46, am început să râd că prostul, amuzat la gândul că pentru mine un BMW era o …maşină, fără gen, iniţiale, categorii, cilindri etc. Avea banchete, portbagaj, roţi şi volan? Ce îi mai trebuia?

-Păi, mă, când am cumpărat maşina asta era o “piesă”, a început el să-mi explice ce şi cum. Pe orice şosea era vedetă. Numai că am cumpărat-o cam cum a făcut-o mama ei, cu un radio-casetofon simplu. Adevărul că era mişto, nu mă interesa restul…

-Bun, şi-acum să înţeleg că e şi mai şi?

-Clar, acum e şi mai “piesă”. M-a învăţat şi pe mine unul mai priceput să-mi upgradez maşina cu un sistem de navigaţie auto deştept, ca să-mi fără drumul o plăcere, nu un chin obositor şi un mănunchi de nervi. Şi mi-a indicat Edotec, un magazin online, pe care el îl consideră cel mai cel din România pe segmentul “In Car Entertainment”. Bineînţeles că am mers pe mâna lui… Şi-am fost tare inspirat!

-Nu mă înnebuni!, l-am întărâtat eu

navi-2sursa:edotec.ro

-Serios! Am rămas uimit! Nu cred că le lipseşte ceva în materie de navigaţie auto. Au peste 3.500 de produse disponibile în stoc, pe care le livreză în maxim două zile. Dar nu asta m-a dat pe spate. Eu căutăm un sistem de navigaţie auto dedicat pentru BMW. Păi, numai pentru al meu E46, aveau vreo 6 sisteme. Mai interesant a fost că, nu doar m-au lămurit ce şi cum, dar m-au ajutat şi cu instalarea. Am ales un sistem EDT-M052 cu GPS pe Android cu DVD Auto Multimedia, la care ai onoarea să te uiţi…

124

sursa:edotec.ro

-Ştii că nu pricep păsăreasca, l-am înterupt din nou

-Mi-au livrat gratuit sistemul, împreună cu o camera marşarier, pentru parcarea cu spatele, inclusă în prêţ. Am primit factură şi după cum ţi-am zis, mi-au montat tot, contra-cost. M-aş fi băgat eu, dar mi-a fost teamă că fac vreo trăsnaie. Şi dacă tot intrasem în horă, am cumpărat şi un pachet internet în maşină Edotec. M-au asigurat că n-o să am probleme pentru că toate produsele sunt testate. Oricum aveam asigurată garanţie de 24 de luni.

35

sursa: edotec.ro

Era aşa entuziast de parcă descoperise America. Cu atâtea explicaţii trecusem deja podul de la Giurgiu şi ajunsesem în Vama, la Ruse. Fetele, în spate, dădeau semne de plictiseală. Ştefan le-a liniştit

-Numai puţin, să trecem la bulgari şi vă arăt ce face minunea asta, a zis el arătând cu ochii spre sistemul de pe bord

Drumul prin Bulgaria nu e deloc complicat. Ba, de când bulgarii au şi autostradă spre Grecia, e floare la ureche. Ştefan n-a rezistat, însă, să-şi prezinte “marfa”.

-Priviţi aici! Minunea asta are sistem de operare Android, hard disk de 16G, memorie RAM de 1G şi ecran capacitiv multi-touch, cu o sensibilitate excelentă. Are rezoluţie înaltă de 1024X600 pixeli, ceea ce înseamnă că ecranul redă orice video sau informaţie în format HD. Ba, monitorul HD mai mare oferă o vizualizare mai bună şi mai uşoară a hărţilor, imaginilor şi a video-urilor. Şi, apropo, redarea video e de 1080 HD. Ştiţi ce înseamnă asta? Imagini incredibile. Ca să nu mai spun că suportă redarea fişierelor video (MP4) pe hard disk, USD, carduri SD şi alte dispozitive conectate. Iar în materie de sunet este un vis. Are un egalizator EQ special care permite să asculţi muzică în ce stil şi pe ce tonalităţi vrei tu: înalte, medii, pop, muzică clasică, jazz… Nu e uimitor? Orice fel de muzică, fie de la radioul încorporat, fie de pe card, USB sau din aplicaţii online precum Youtube şi Zonga… E simfonie, nu alta!

audiosursa:edotec.ro

Mă uităm când, la el, când la bord, încercând să înţeleg ce spune. M-a văzut total nedumerit şi a încercat, cât de cât, să alunge ceaţa de care eram înconjurat

-Pe scurt este super-isteţ, se mişcă foarte repede, are imagine extraordinară pentru filme sau videoclipuri, iar sunetul este curat că lacrima, că să te bucuri de muzica ce-ţi place. Aşa şi trebuie să fie o călătorie: colorată!

sunetsursa: edotec.ro

Într-adevăr, sunetul era impecabil şi extrem de clar, iar imaginile fără cusur. Am văzut câteva videoclipuri şi nu-mi mai dezlipeam ochii de la ele

-Ce să va mai spun? Cu ce să mă mai laud? Aaaa! Uitasem de GPS! Păi, cum să mă rătăcesc cu ajutorul asistenţei vocale? Am hărţi, trafic în timp real, oricând şi oriunde, îmi pot planifica călătoria din timp… O să-mi fie de mare folos pe lângă Sofia, unde am înţeles că e un ocol mai complicat din cauza lucrărilor la autostradă, dar şi în Corfu. Vreţi să vă povestesc despre internetul prin WiFi-ul încorporat, despre apelurile handsfree şi muzică prin Bluetooth? Să vă zic puţin de aplicaţii în Android Market şi jocuri Waze, Skype, MSN, YouTube, Twitter, Google Latitude, E-book, Gmail?

gpssursa:edotec.ro

-Nu lasă, nu te mai da tu mare, am auzit-o pe Flori, soţia lui Ştefan. Atât timp cât am muzică stereo şi TV digital, pe mine nu mă mai interesează altceva când conduc.

-Zău? Dar când parchezi cu spatele, nu-ţi place camera de marşarier? Nu cumva când dai în spate e mai confortabil şi mai sigur? Ori ai prins drag de vreun perete de la bloc şi nu ştii cum să te lipeşti de el?

parcare-marsariersursa:edotec.ro

-Să ziceam, a admis Flori, dar a continuat şi mai rapid. Ca să nu uit, când ajungem în Grecia, să dai şi tu drumul la radio, să ascultăm muzică grecească. Sau la TV…

-Dar grecii nu dau “Tânăr şi neliniştit”, l-am auzit pe Ştefan râzând

-Ce să-ţi spun! Unde era intelectualul cu “bluştuţ”!

Sincer, nu ştiu când a trecut timpul, până când am trecut graniţa în Grecia. Am ascultat muzică la maxim, ne-am mai uitat şi la videoclipuri, aşa, pentru impresie artistică, iar lângă Salonic, ne-am tot holbat pe hartă. Noroc că eram în Grecia şi am găsit repede un hotel. A doua zi am mers întins spre Corfu, doar cu o pauză, înainte de autostradă, iar trecerea cu feribotul a fost ultimul pas spre …odihnă. Cel puţin aşa credeam eu. După numai o zi de pauză, am început să colindăm insula, în lung şi-n lat, plajă cu plajă. Aveam hartă, muzică, filme, radio şi tot ce ne doream. A fost o “rătăcire” în raiul grecesc, fără rătăciri ori accidente nedorite. A fost o săptămână dinamică, superbă, în care nu ne-a lipsit nimic. Ba, la sfârşit, entuziast până peste cap, i-am sugerat nevesti-mii, aşa, într-o doară:

-Auzi, să ne luăm şi noi un sistem de-ăsta?

-Dar nu crezi că, mai întâi, trebuie să ne luăm maşină?

logo

 

Aceste rânduri, despre ce a fost şi va fi, au fost scrise pentru SuperBlog 2016.


Posted October 29, 2016 by admin in category SECTIA DIVERSE

1 thoughts on “O CĂLĂTORIE … INTEGRATĂ

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 11. Navigați în lumea gadgeturilor auto!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>