May 9

ROŞII VOPSITE

rosiiChiar dacă cea mai bună legumă este carnea, în weekend am avut un vis straniu. Se făcea că îmi e poftă de o salată îmbuibată cu roşii, castraveţi şi ceapă. Şi cum nu-i bine să-i refuzi metabolismului micile plăceri ale vieţii, am dat fuga-n piaţă, printre precupeţe. Pe tarabe, legume cu toptanul, iar roşii, îmbujorate ca-n reviste, aproape pe fiecare tarabă. Am cumpărat ca orăşeanul, estet din fire şi priceput nevoie mare, cele mai arătoase roşii, cu promisiunea fermă că sunt cele mai gustoase din lume.

Ajuns acasă, am săvârşit salata, în doi timpi şi trei mişcări. Când am şi gustat, am realizat că din amalgamul meu de legume lipsea exact esenţialul: gustul de roşii. Adică, roşiile erau în castron, dar nu şi-n gură. Uitasem să pun în salată gustul de roşii! Sau ăia care le-au conceput au îngropat şi gustul odată cu răsadul.

Despre roşiile îmbălsămate până-n gât şi injectate cu toate prostiile am tot citit, iar de gustat, m-am tot oripilat. Asta se întâmplă atunci când vrei să scoţi bani şi din … roşie seacă. Puţine mai sunt legumele autentice, naturale, cu gusturi şi arome cuceritoare. Partea proastă este că un amator ca mine, care cumpără cu ochii, pare condamnat să nu deosebească o roşie neaoşă de o făcătură.

Totuşi, chiar azi am citit că şi un nerod ca mine ar putea deosebi o roşie de la mama ei, de una importată, care face degeaba umbră pământului. În primul rând, roşiile noastre, cu gust, arată ca dracu, nu ca-n revistă. În al doilea rând, cele autentice, cu pedigree, nu se coc până în vârful capului. Sau mai simplu spus, căpăcelul are o nuanţă galbenă, nu roşie ca focul, ca la „injectate”. Aşadar urmăriţi căpăcelul, ca să nu luaţi … capace.


Posted May 9, 2016 by admin in category POLITA DE SANATATE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>