March 8

UN CRÂMPEI DIN ROMÂNIA

crampei 1Sunt oameni care pur şi simplu sunt frumoşi. Prin simplitate, prin puterea minţii, talent, sensibilitate şi curaj. Sunt oameni care reuşesc să transforme viaţa într-o operă de artă fără niciun efort. Toată forţa lor stă în pasiunea, talentul şi intuiţia de a oferi ochiului şi sufletului acel univers după care, necontenit, amândouă, tânjesc. Sunt oameni atât de frumoşi încât reuşesc să umple lumea cu frumuseţe. Au acea genială inuiţie şi măiestrie de a da suflet şi personalitate unui lucru, aparent mărunt, transformându-l într-o capodoperă. Da, sunt oameni speciali prin felul special în care se exprimă şi ating sufletul oricui.

Adela Petre are 87 de ani şi este născută în satul Valea Sibiciului, judeţul Buzău. Este membru al Academiei Artelor Tradiționale de la Sibiu, iar în 2015 a fost declarată “Tezaur Uman Viu”, de către UNESCO. Supranumită “doamna trei generaţii”, pentru că meşteşugul ei este dus mai departe, chiar şi de către nepoata ei, “mama Adela” a transformat un obicei moştenit de la părinţii şi bunicii ei, ţesăturile din păr de capră, în adevărate opere de artă.

Cred că puţini oameni au cunoscut o femeie atât de puternică şi, în acelaşi timp, atât de delicată. Adela Petre se trage dintr-o famile obişnuită de la ţară şi poate că acest lucru o face atât de specială. Poate că de la strămoşi i se trage forţa de a duce la capăt fiecare lucru, oricât de greu ar fi. Poate părinţii şi bunicii i-au transmis grija pentru frumos şi acel talent lăuntric, pur, izvorât din tradiţiile şi obiceiurile locurilor în care a trăit. Adela Petre s-a născut şi a crescut la ţară. Acolo a învăţat acele lucruri minunate din viaţa omului obişnuit. A învăţat cum să păstreze obiceiurile şi cum să le transmită altora, simplu şi frumos.

 adela 1

Ţesăturile din păr de capră i-au adus Adelei Petre cebritatea. O pasiune care a molipsit-o, întâmplător când mergea cu rudarii să facă linguri. A fost de ajuns să găsească într-o poiană păr de capră în trei culori. L-a luat, l-a spălat şi l-a tors. Aşa s-a născut prima ei lucrare care i-a adus în cele din urmă Premiul Uniunii Artiştilor Plastici. De atunci a trăit o adevarată aventură… Nu e de mirare că Adela Petre a impresionat, prin meşteşugul său şi pe Primele Doamne ale Statelor Unite ale Americii, Hillary Clinton (1996) şi Laura Bush (2008), pentru ca, în mai 2014, să o cucerească şi pe Jill Biden, soţia vicepreşedintelui USA, Joe Biden.

 adela 2

Viaţa “mamei Adela” este acum o continuă călătorie, cu staţii minunate, unde o aşteaptă întotdeauna mulţi prieteni. Fie că a ajuns în Franţa, Italia, Olanda, Grecia sau Bucureşti, peste tot a găsit câte un mic univers din care îşi trage necontenit puterea. Adela Petre, mesager unic al artei populare româneşti, este recunoscută pentru valoarea şi autenticitatea creaţiilor sale: este membru al Academiei Artelor Tradiţionale, iar creaţiile sale, expuse în colecţii muzeale din ţară şi străinătate, au fost distinse cu numeroase premii. Este un model pentru toţi cei care ştiu ce înseamnă să laşi moştenire şi să dăruieşti altora meşteşugurile deprinse de la bătrâni. Zi de zi, Adela Petre continuă să adauge flori la butoniera artei populare româneşti.

 “Mama Adela” este doar unul dintre meşterii populari care făuresc lucruri fantastice, pur şi simplu emoţionante, moştenind tradiţiile şi frumosul firii noastre româneşti. Sunt mulţi alţi oameni parcă născuţi special pentru a bucura sufletul, mintea şi ochii celorlalţi, prin iscusinţă, răbdare, intuiţie şi acel unic bun simţ de a reda trăiri, prin lucruri aparent banale. Sunt oameni care însufleţesc vasele de lut, care scriu poezii pe ţesături uimitoare şi care îmblânzesc atât de copleşitor fibra lemnului. Sunt meşteri populari, poate de care n-am auzit vreodată, dar care, prin fiecare lucru făurit de mâna lor, transmit mii de emoţii, simplu şi frumos. Ei şi ceea ce fac sunt un crâmpei din România. De aceea, este atât de important ca geniul şi iscusinţa acestor oameni să fie date mai departe. De aceea, este extraordinar ca micile lor capodopere să fie strânse cu dragoste şi oferite celor care preţuiesc lucruri făcute cu suflet, care au suflet.

crampei 2

Probabil, mulţi am fost prin ţări străine. Probabil, mulţi am fost fermecaţi de locurile pitoreşti, deosebite, şi de obiceiurile oamenilor de acolo. Cu siguranţă, de fiecare dată, am căutat acel ceva autentic, original, care transmite esenţa şi farmecul meleagurilor prin care ne-au purtat paşii şi curiozitatea. Şi am descoperit, întotdeuna, că tradiţiile şi obiectele născute din tradiţiile acelor locuri sunt chiar identitatea şi istoria acelor ţări străine. Şi am luat cu noi, acasă, mici crâmpeie din tradiţiile şi istoria lor. Ca să ne fie mai aproape, mai puţin străine.

crampei 3crampei 4crampei 5 

Ori de câte ori am colindat România, am adus acasă mici suveniruri, pentru mine sau cei dragi. Mai mereu, am ales lucruri aparent simple, dar impresionante: căni şi farfurii de lut, diverse ţesături care mi-au furat privirea, ori obiecte cioplite din lemn, toate purtând acea patină unică a artei populare şi a meşterilor pricepuţi. Este o încântare să te bucuri de astfel de mici comori, care înmagazineză atât de subtil esteticul fiinţei noastre româneşti. Cu adevărat inspirat ar fi ca toate aceste obiecte, născute din vechi tradiţii, din istorie şi folclor, să fie preţuite, păstrate şi date mai departe. Nu este doar un tribut pentru autencitatea şi trecutul nostru, ci este o idee cât se poate de generoasă.

Este o idee în care Art&Craft Design  a crezut încă din 2003, atunci când a deschis un prim magazin de suveniruri în Aeroportul Internaţional Henri Coandă. Mizând pe forţa şi unicitatea produselor româneşti, Art&Craft Design a deschis şi alte magazine în aeroporturile din Bucureşti, Sibiu, Târgu-Mureş, Timişoara, Craiova, Cluj-Napoca, dar şi un magazin online, devenind cea mai mare firmă de retail de suveniruri şi produse tradiţionale româneşti. Vasele din ceramică de Horezu, Baia Mare, Corund, iile, ţesăturile tradiţionale, ouăle încondeiate, delicatesele culinare cu specific românesc, articolele personalizate (de la tricouri şi genţi, până la produse din ceramică), dar şi produsele din brandurile proprii Vlăduţ’s Story, Via Delice, Happy Traveller, IRO, oferite de magazinele Art&Craft Design, nu sunt doar nişte produse autentice româneşti, ci şi suveniruri superbe şi inspirate. Sunt cadouri superbe, originale, ce reprezintă esenţa spiritului românesc, într-un stil modern, contemporan. Sunt crâmpeie din România, strânse cu grijă şi preţuire, pentru a fi oferite în dar.

sigla

Ca un mare fan al ţesăturilor populare şi al ceramicii româneşti, sunt cucerit necondiţionat de colecţia de artă etalată de Art&Craft Design. O cană din ceramică patinată ori o farfurie din ceramică de Baia Mare, o scrumieră ori un ulcior din ceramică de Horezu sunt suveniruri simple şi superbe. O carpetă tradiţională din Maramureş  sau din Oltenia, un ştergar sau o faţă de masă sunt mai mult decât simple obiecte decorative. Sunt emoţii pure care farmecă deopotrivă ochiul şi sufletul. Despre celebrele ii româneşti ce ar mai putea fi spus? Sunt opere de artă, design rafinat, eleganţă şi bun gust. Le-aş dărui cu mare drag pe toate celor care îmi sunt aproape: am prieteni care ar savura cănile şi ulcioarele de lut, cu ochii şi cu gura, şi am o soţie care ar fi topită toată după o ie sau o carpetă fantastică. Şi, sincer, nimic nu e mai minunat decât să percepi, să simţi şi să vezi, bucuria sinceră a unui om care primeşte un dar care îi pică cu tronc la prima vedere.         

crampei 6 

Ce ar mai fi de adăugat unei asemenea colecţii de frumos în sensul cel mai pur? Ce ar putea completa cutia de comori de la Art&Craft Design?Poate puţin din misterul şi acel ceva aparte al ceramicii de Cucuteni? Recunosc că mă fascinează liniile stranii, poate, dar originale şi impresionante ale stilului Cucuteni, care uneori duc cu gândul la stilizările lui Brâncuşi. Mi-ar plăcea să ofer altora astfel de mici capodopere făurite în lut, mi-ar plăcea să le colecţionez şi să le savurez unicitatea.

cucuteni 1cucuteni 2

sursa: cucuteni.dataq.ro

Mi-ar mai plăcea pe rafturile Art&Craft Designdouă obiecte pe care le-am asimilat întotdeauna accesoriilor sinonime cu arta: brâurile româneşti şi traista. Da, brâurile cusute în fel şi chip, care pot întregi minunat o ie românească, şi o traistă sau o desagă ţesută şi cusută în acel pur stil românesc atât de expresiv. Toaste sunt născute din fibra României şi merită împărtăşite. Toate sunt un crâmpei din noi, din România, şi trebuie date mai departe.

brau (pinterest.com)traiste (targuldelasat)

surse: pinterest.com ; targuldelasat.ro

Şi, poate, n-ar fi deloc neinspirat ca toate aceste obiecte să poarte un logo simplu: “Născut în România”. Pentru că toate aceste mici opera de artă poartă în ele acel ceva unic românesc. Pentru că aici au venit pe lume şi oriunde ar ajunge în lume transmit sentimente profunde. 

Ştiaţi că un cuvânt, dor, nu are sinonim în nicio alta limbă din lume? Ştiaţi că, atunci când ţi-e dor, porţi acolo, undeva în tine, un crâmpei din România? Ţine cu tine, oriunde, un crâmpei din România, ca să nu-ţi fie dor. Sau ca să-ţi fie!

Aceste păreri şi impresii au fost scrise pentru Spring SuperBlog 2016.


Posted March 8, 2016 by admin in category SECTIA DIVERSE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>