November 27

SCRISOARE PENTRU MOŞ CRĂCIUN

scrisoare<Dragă Moş Crăciun,

Mă numesc Maria şi am 7 ani, cu tot cu alocaţie. Cel puţin aşa zice tata, când vrea să facă glume politice cu mine. Bineînţeles că râde numai el, ca un om mare şi inteligent ce este. M-am gândit să îţi scriu, încă de pe acum, nu pentru că sunt o smucită, cum mi se mai spune cu drag prin casă, în anumite conjucturi finalizate cu deranj şi ceva chestii sparte, ci pentru că vreau să fiu sigură că o să ai răbdare să citeşti toată scrisoarea.

Îţi mărturisesc că, de vreo două luni, trăiesc vremuri de coşmar. Nu ştiu exact ce înseamnă asta, dar când o văd pe mama c-o falcă-n cer şi una pământ prin bucătărie, roşie ca nasul lui Rudolf, iar pe tata fugind discret din calea ei, îmi cam imaginez de unde a pornit totul. Vechiul robot de bucătărie a făcut pană, într-o joi, iar de atunci mama acuză dese migrene, când nu-l acuză pe tata: “Vezi, priceputule? Ţi-am zis eu să cumpărăm unul de firmă … Tu, nimic: cumpără-l, cumpără-l, că e ieftin! Că trebuia să faci tu economie ca să-ţi iei trusă de scule. Ia să te văd acum cum frămânţi aluat, cum toci carne şi faci maioneză cu şurubelniţele ale şmechere … Unul ieftin ai luat, belea mi-am căpătat…”.

Totuşi, să ştii că mama nu este rea, ca Cruella, deşi când iese din bucătărie, albă de făină şi cu părul vâlvoi, se sperie şi căţelul, Maro. Maro nu e culoare, aşa îl cheamă pe căţel, pentru că aşa am vrut eu. Să nu mă întrebi ce culoare are … Dar să revin, că mă pierd în amănunte şi mi-e teamă că mă lasă pixul …

Colac peste pupăză, imediat după ce tata i-a promis mamei, un nou robot, s-a stricat şi boilerul de la baie. Tata, om înţelept, cu mare experienţă, a luat o decizie deşteaptă foc: să cumpere boiler nou, nu robot. Bineînţeles că mama s-a bucurat teribil, iar de atunci este tot mai fericită. Iar ca balamucul să fie desăvârşit, Mihai, frate-miu mai mic, a început şi el să se smiorcăie, pe limba lui, că vrea piure de fructe. Mă scuzi că nu ţi-am zis nimic de Mihai, dar nu pot să-l suport. Pur şi simplu este o bestie şi mi-a scos peri albi. Tot urlă ca opăritu’ că vrea aia sau ailaltă, iar când are de toate la boticul ăla strâmb, face numai figuri. Şi mizerie…

Acum câteva zile, când mucosul de Mihai intrase într-o scurtă pauză vocală, i-am surprins pe mama şi tata, şoptind ceva lângă calculator. De fapt, îl auzeam numai pe tata, pentru că mama doar încuviinţa ameninţător. „Bun, am căutat ce mi-ai cerut. De trei zile caut… Şi am dat de asta: magazinul MarketOnline.ro. Fii atentă aici: reduceri electrocasnice. Eeee, ce zici?”, spunea tata cu patos, de parcă marcase Dinamo de trei ori într-un minut. Ei bine, când chiar credeam că mama şi-a pierdut graiul, am auzit-o atât de clar de parcă îşi pusese mâinile în şolduri, dojenitor: “Iar unul ieftin? Să nu-mi zici că faci din nou economie, că vrei să cumperi scări rulante la balcon…”.

scrisoare marketMoşule, ştii bine ce e suspansul, pentru că şi tu mai tragi cu urechea pe la horn. A trecut parcă o veşnicie, până când l-am auzit din nou pe tata. “Nu fac economie. Ăsta-i preţul, e la promoţie, uită-te aici! E Philips, ce-ţi poţi dori mai mult? E un robot de bucătărie profesional, nu jucărie. Frământă aluat, face piureuri de legume, de fructe, sosuri pentru Mihai, taie, chiar şi cartofi pentru prăjit, toacă orice… carne, orice. Ca să nu mai zic că face frişcă, maioneză sau alte creme în care îşi bagă nasul Maria … E perfect! Dacă nici ăsta nu-ţi place… îmi iau scară rulantă la balcon…”.

scrisoare robot

Moşule, tu ai barbă, că eşti bătrân şi înţelept. Eu nu-s înţeleaptă, dar mai aveam puţin şi îmi creştea barbă până când mama s-a auzit din nou. “Da, arată bine, pare complet şi nu e o prostie de-aia cu care m-ai binecuvântat până acum. Dar să ştii că nu scapi aşa uşor. Mai vreau un blender, tot Phillips, ca să nu te încurci în mărci, şi, dacă cumva trece Moşul pe la tine, îmi mai doresc ceva, demult, mai exact, de când ne-am căsătorit: un espressor de cafea”, a zis mama parcă convinsă că tata e vreun elf, distribuitor şef la departamentul tău de daruri.

scrisoare espressor   scrisoare blender

Tata n-a zis, nici da, nici nu, iar eu am adormit firesc, buştean. Dar tocmai asta mă îngrijorează, că am aţipit exact la finalul filmului şi n-am apucat s-aud cât de perplex e tata şi cum promite el şi luna de pe cer, numai să ştie că mama îi zâmbeşte şi nu mai are tendinţe să-l şocheze pe Maro.

Dar tocmai curiozitatea, adică un substantiv mic, feminin, m-a îndemnat să-ţi scriu. Moşule, ştiu că eşti tare ocupat cu renii, cu darurile şi cu scrisorile exagerate, dar tare te-aş ruga să îl ajuţi pe tata să nu mai stea ca popândăul, descumpănit, când mama iese val-vârtej din bucătărie, de parcă ascunde la spate, cu reproş, un făcăleţ de tăiţei. Ajută-l cu robotul de bucătărie, cu blenderul şi, dacă îţi mai rămâne loc în sac, cu espressorul de cafea. Îţi dau şi adresa, în caz că te încurcă net-ul ori n-ai veleităţi on-line. Intră pe “marketonline.ro” şi dă un click pe “electrocasnice”. Acolo găseşti uşor orice, iar roboţii de bucătărie de la Phillips îţi sar în ochi. Iar dacă, totuşi, nu te descurci, roagă vreun spiriduş de la departamentul de IT.

scrisoare phillipsIar, dacă-ţi permite vârsta, sacul şi bugetul să ne aduci ce te-am rugat, promit că-nghit şi ulei de peşte, dar numai o lună, nu mai mult. Pe tata sigur sarmalele şi alte tocături, neapărat de carne, o să-l dea pe spate, iar pe mama, o s-o încânte salata boeuf ori, poate, pesto, salsa şi alte fineţuri la care nu mă bag. Eu îţi promit că, aşa modestă cum sunt de când mă ştiu, o să mă mulţumesc cu prăjiturile de frişcă, cu ciocolată ori cu fructe… Cât despre Mihai, poate să se îndoape cu pireuri de legume şi fructe, în legea lui, până când se va face linişte deplină-n casă. Să dea Domnul! 

Dar să închei, că te-am cam zăpăcit … Aaaa, şi să nu uit. Dacă treci pe la noi, nu intra pe horn. Intră pe uşă. Dar să nu te sperii, că mai scârţâie uneori, chiar dacă o boscorodeşte tata … Vorbesc despre uşă, nu despre mama…

Maria din România>  

 

Această scrisoare, interceptată de la Moşul, a fost redată integral pentru SuperBlog 2015.


Posted November 27, 2015 by admin in category SECTIA DIVERSE

2 thoughts on “SCRISOARE PENTRU MOŞ CRĂCIUN

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 23. Tehnologia Philips, la picioarele tale

  2. Pingback: Bilanț SuperBlog 2015 - Bianca Ionel - Acorduri din suflet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>