November 23

BALENA ZBURĂTOARE

branza balena-Alo, don’ Toni? Alo! Ce bine că v-am prins! Don’ Toni sunt mare fan de-alu’ mata. De când vă caut! La vreo 24 de Toni am  încercat. Dar să nu fiu aşa exhaustiv şi să vă spun, pe scurt, ce vreau…  Am găsit! Ştiu că pare incredibil, nici mie nu-mi vine să cred, dar am dat lovitura…

-Am dat lovitura? Adică…

-Aaaa! Nu e ce credeţi! Doar soacră-mea vă crede mafiot. Că va văzut la televizor cu doamnele şi domnişoarele alea înfiorate toate, de le-apuca leşinu’, cu „daţi-mi patru”, cu „şi eu sunt fan brânză”… şi-am şi văzut-o agitându-şi făcăleţul mârâind: „Ce-nseamnă să fii mafiot!” Cam dramatic, sincer. Adică, după părerea mea. Deh, soacră-mea nu e subtilă, nu înţelege poezia, fiorul. Dar dacă vreţi un sfat, aşa mai tehnic, vă sugerez să nu daţi ochii cu soacră-mea, mai ales când e la cumpărături. E specialistă în poşetat. Şi are o poşetă… nu vă spun cât e de grea. Şi nici nu ştiu ce are-n ea, că rujurile nu i se potrivesc cu buzele, iar buzele cu faţa. Nici carduri n-are, că alea au PIN şi e greu de memorat. Cred că are vreo trusă de scule, că altfel nu-mi explic. Aţi vrut să ziceţi ceva?

-Când?

-Oricând. Aşa mi s-a părut, c-aţi vrut să ziceţi ceva… Unde rămăsesem?

-La soacră…

-Aaaa. Da! Don’ Toni, am descoperit! Ştiţi că eu vă urmăresc tot timpul: la televizor, pe net… Şi am văzut că aţi călătorit prin toată lumea, după brânză…Ca un poet, aşa, căutător de rime. Adevărul că şi eu sunt niţel, aşa, poet. Şi am văzut că aţi fost în Anglia, în Italia, Japonia, în Serbia…Doamne, ce brânzeturi tâmpite, scuzaţi-mi epitetul. La aia cu cea mai împuţită brânză am râs vreo oră, până a intrat soacră-mea cu levierul în sufragerie şi eu, din respect, am fost mai demn… Aşa… Şi cum citeam eu, mi-am adus aminte brusc şi aproape instantaneu de nea Palade…

branza fondue

-Nea Palade?

-Daaaa. Mare om! Are vreo 130 de kile, deşi nu i le dai la vârsta lui. Ei, nea Palade ăsta poţi să juri că e vecin cu mine. Stă la vreo 50 de kilometri, drum drept, accidentat, ca toate drumurile de câmpie şi de deal. Şi are o crescătorie de porci, mai măricică şi cosmopolită, din care mai vinde, mai mănâncă…De fapt, doi porci i-a pus pe el numai într-un an. Anu’ trecut, chiar înainte de Crăciun l-am vizitat, după datină, ca să iau un porc. Întreg şi viu. Şi cum stăteam eu aşa şi îi admiram godacii, dar mai ales porcii mai rotofei, în floarea vârstei, la un moment dat îmi pică ochii pe o mangaliţă mişto de tot. Ce mai…! Avea prestanţă. Brunetă, păr creţ, buclat, nişte forme apetisante, ca-n reviste, şi o privire de un magnetism aproape ireal. Câtă inteligenţă, ce atitudine!

-Şi?

-Şi… ghinion. Nea Pandele nici n-a vrut s-audă. Cică, îl căutase unu’, un domn bine, aşa ca mata, care voia să-i cumpere toate purcelele. Că vrea să facă nu ştiu ce soi de brânză din lapte de purcică. De fapt, eu am dedus asta, că nea Pandele o tot dădea cu laptele de porc, dar eu eram aproape sigur că n-ai cum să mulgi un porc. Bine, eu i-am zis lu’ nea Pandele că e inadmisibil să faci brânză de porc, pentru că nu e logic. Păi, ce, porcul paşte? Porcul a fost inventat pentru grătar, pentru piftie …Mai trebuia să aud că e bun şi pentru omletă şi mă duceam…să-i fac cuibar

-Dar să ştii că există…

-Mie-mi zici! Când am ajuns acasă, după ce am dat porcul jos din portbagaj şi l-am priponit de-un gard, am şi intrat pe net. Şi ce-mi văd ochii? Un fermier de prin Olanda fabrică brânză de porc şi zice că e chiar mai bună ca aia de vacă şi de oaie. Că iese direct caşcaval. Auzi, porcul face caşcaval! Cum ar veni, porcul zboară… Dar mai mişto era preţul: peste 2.000 de euro kilul. Şi ştii ce m-am gândit don’ Toni?

-Presimt că o să-mi spui…

-Prima dată m-am gândit, aşa, ca prostu’. Păi, cine dă atâţia bani să guste brânză de porc? Cum să mă duc eu la bancă şi să cer un credit pe 25 de ani, ca să mănânc două felii de brânză cu nişte roşii? Apoi, m-am gândit profund, ca soacră-mea când pune murături. La urma urmei, aşa sunt lucrurile extreme de rare, scumpe foc. Şi sunt destui care ar da banii ăştia ca să le guste. De ce cumpără oamenii diamante? De n-ar da oamenii bani ca să vadă cum zboară porcul? Mai ales porcul muls…

-Şi cu asta vrei să dai lovitura?

-Şi da, şi nu. Asta a fost prima idée, scânteia, ca să zic aşa. Apoi am avut revelaţia…

-Sincer, mi-e puţin teamă să aud…

-Ca să nu pierd şirul raţiunii o zic din prima: brânză de balenă…

-…

-Ce, v-aţi înecat? Don’ Toni, sunteţi bine?

-Să zicem…

-Don’ Toni, nu e glumă. Ştiu, şi mie mi s-a părut ciudat, când mi-a venit ideea, că era singura şi ştiţi cum e când eşti sigur… Eşti cam stingher. Dar am văzut negru pe alb, cu ochii mei. Un armator de prin Japonia, este singurul nebun de pe planetă, care cultivă lapte de balenă. Bine, cultivă e mult spus. Japonezul ăsta ia urma cârdurilor de balenă, că stoluri nu pot să le spun, şi când prinde vreuna la care tocmai a venit barza, o anesteziază vreo oră, nu mai mult, că e şi ea om, şi …cred c-o mulge

-Şi vrei să te ajut să mulgi balene?

-Aaa, nu. Că mi-e frică de balene, că-s destul de mari. Adevărul că mi-e frică şi de urşii panda, dar asta rămâne între noi. M-am gândit la tine, don’ Toni, că ai fost prin Japonia şi mai cunoşti câteva cuvinte, ca să luăm legătura cu armatorul, poate exportă lapte de-ăsta rar. Ştiu, ideea e puţin bizară, dar e recidivistă sau … nu … cum îi zice … avangardistă… Dar, don’ Toni, dacă nici mata nu înţelegi potenţialul afacerii, atunci cine? Cine e cel mai mare fan brânză de pe întreg mapamondul ţării?

-Auzi? Scuze că îţi întrerup firul logic. Dar am o mică nedumerire. Cât costă laptele ăsta?

-Aaaa, m-am gândit şi la asta. Nu prea profund, ca să fiu sincer… E un lapte tare scump… Dar aici intervii mata, că doar te-nvârţi prin alte cercuri. Cine n-a auzit de Toni Delaco? Doar n-o să mă duc eu la Delaco, să pic ca musca-n lapte…

branza scumpa

-Deci, ca să înţeleg eu bine… Mă duc eu la fabrică, la ai mei, şi, aşa, din una-n alta, după ce vorbim de vreme, de psihoze, preţuri şi, eventual, de pinguini, să le propun brânza minune: de balenă

-Exact! Va fi cea mai minunată brânză din lume!

-Minunată nu cred că e cuvântul potrivit. Poate paralizantă…

-Dar nu contează! Va fi un brand de lux! Parcă-i şi văd numele pe rafturi: „Flying Whale” Cheese…

-Brânza „Balena Zburătoare”? Simt că mă sufoc…

-Nu-i nimic don’ Toni. Aşa am păţit şi eu, când mi-a venit ideea. Acum sunt mult mai bine, nu vedeţi?

-Văd, e evident…Dar tot nu înţeleg ce gust ar putea să aibă brânza asta, ca să merite efortul şi banii

-Păi, nu ştiu, dar presimt că va fi ceva memorabil. Oricum, nu o să fie ca tempura aia japoneză iute, dulce şi moale să-ţi alunece din gură de la prima înghiţitură. Nici ca brânza de măgăriţă nu cred c-o să semene, pentru că sună a ceva tare… încăpăţânat… Se poate ceva mai bun. Poate o să fie ca brânza aia rusească, Khachapuri, dar altfel …mai consistentă, ca balena. Poate ca Halumi, deşi, asta e o brânză cu origini incerte, e suspectă…

branza ruseasca

-Şi brânza de balenă, crezi tu, o să fie fermă, cu origini sănătoase, nici prea prea, nici foarte foarte. Asta îţi face cu ochiul?

-Păi, da…Dar tu, don’ Toni, cum ai vrea să fie? Ce brânză te face să te înamorezi lulea de-o sticlă de vin bun?

-Pe mine? Un fondue n-aş refuza nici în prag de comă, iar un praf verzui de Schabziger, cu iz de ierburi, peste pastele din farfurie aş savura cu ochii …închişi

branza verde

-Credeam că îmi zici iar de brânza puturoasă…

-Nicidecum. Deşi există exemplare de brânză care ar zăpăci şi-un cal. Ai mâncat Byaslag? Brânză din lapte de yak? Nu? Mai bine. Că şi-aşa e aglomerat la spital…Este totuşi o experienţă …stranie. Poate ca brânza de balenă…

branza yak

-Nu cred. Brânza de balenă va fi ceva … altfel. Nu va fi nici Emmentaler şi nici Camembert, dar pe undeva pe aproape. Grasă şi densă, molcomă, dar clocotind de forţă, imposibil de ignorat. Ca balena…      

-Bun…Am înţeles. Sunt copleşit… Dar ţie ce ai vrea să-ţi iasă la brânza asta?

-Cum, ce? Păi, facem fifty-fifty, că doar geniul trebuie răsplătit

-…

-Alo, alo, don’ Toni, mai sunteţi?

-…

-O fi leşinat?

branza delaco

Acest dialog a fost consemnat pentru SuperBlog 2015.


Posted November 23, 2015 by admin in category SECTIA DIVERSE

3 thoughts on “BALENA ZBURĂTOARE

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 21. Cea mai bună brânză din lume

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>