October 28

O ALEGERE … SIMPLĂ

canaOare care este cel mai stresant lucru? Unii susţin că cel delicat moment din viaţă este un împrumut la bancă. Şi asta, din simplul motiv că trebuie să-l returnezi. Eu, după îndelungi şi minuţioase cercetări ştiinţifice, am ajuns la concluzia că nimic nu e mai complicat în univers decât să pici la înţelegere cu nevasta. Iar dacă, Doamne fereşte, trebuie să alegi împreună cu ea un cadou perfect, situaţia devine mai complicată şi mai profundă ca încălzirea globală. Nu de alta, dar ea, când are de unde alege, şi-ar dori, modest, cam tot ce vede.

Prin septembrie, conştient că se apropie Black Friday şi apoi decembrie, teribila lună a cadourilor, am început să cutreier, preventiv, internetul, în căutarea darurilor fără pereche, care să-mi încânte ireveresibil prietenii, dar mai ales perechea. Ea a mimat perfect că înţelege efortul meu, apoi mi-a explicat, în linii mari, că n-avem bani pentru cadouri extravagante. Cum ar veni, tot ce alege ea, e bun, perfect şi practic, iar eu sunt doar un muritor de rând, fără păreri, sau, când le am, sunt, clar, erori.

Şi uite-aşa, într-o dimineaţă, când descântam alene, împreună, o cană de cafea, îmi vine o idee genială: să facem daruri simple, dar uimitoare la toţi amicii noştri. Şi i-am propus să cumpărăm la fiecare prieten câte o cană, de cafea, de ceai ori de alte licori care inspiră, care se savurează în tihnă, cu plăcere. Bineînţeles, că n-a primit ideea cu braţele deschise. După vreo două ore de discuţii, comentarii şi dezbateri, tot ea a zis: “Da, cumpărăm mai multe căni, simpatice din calea-afară, dar eu aleg”. Adică, ideea îi aparţinea în totalitate, iar eu chiar o încurcasem şi, prin urmare, nu mai aveam vreun drept de veto.

cana 1

Dar controversa a fost repede uitată, pentru că au urmat şi altele, mult mai profunde. A fost de-ajuns s-ajungem în „magazinul de căni”. Era cum e mai rău: oferte multe şi diverse. Ce să alegem mai întâi? Căni amuzante, căni originale, handmade sau căni croşetate, căni pictate, personalizate, seturi de căni? Ba chiar şi destinaţia cănilor era o încercare foarte grea. Cu cine să votăm, cu cănile de cafea, de ceai sau de licori festive?

Prima cană pe care ne-a căzut ochii a stârnit şi cele mai vii discuţii. Era pentru prietena ei cea mai bună (chipurile), Raluca. Cana „Pisicuţă, pis, pis, pis” era drăguţă din calea afară. Raluca, nu. Era într-adevăr o pisicuţă, dar nu tocmai dintre cele blânde. În final am fost deplin convinşi că Raluca merită o cană: nevastă-mea a fost sigură că e simpatică, eu că … zgârie rău. Raluca, nu cana.

cana-pisicuta-pis-pis-pis-Mjfix

Pentru Cosmin, fostul meu coleg de bancă din liceu, alegerea a fost simplă. Nevastă-mea a pus ochii pe nişte căni handmade “Minion Phil”, din simplul motiv că rima cu Cosmin, iar eu mi-am imaginat căni personalizate „Cana lui Cosmin / Plină cu vin” pentru că … aşa era Cosmin. Cine credeţi că a câştigat războiul pentru Cosmin? Nu, n-aţi ghicit. Nu ea … A fost victoria mea. Nu grea ca la Termopile, dar pe aproape.

cana-minion-phil-EMU3v

În schimb, pentru Mihaela, o anonimă din staff-ul ei de job, alegerea a fost mai simplă decât dilema persoanei care duce coşul de gunoi la tomberon (întotdeauna îl duc eu). Am convenit, cu majoritatea de voturi, să-i luăm o cană originală de dragoste: „O inimă mare”. În momentul ăla, nevastă-mea se gândea la generozitate, eu la cât de firav sunt pe lângă Mihaela.

cana-o-inima-mare-fWPgC

Şi cu Radu a fost floare la ureche. Blajin şi calm cum este, lui i-ar trebui tone de cafea numai ca să deschidă gura. Aşa că m-am gândit (cu acordul nevesti-mii) la o cană ca să nu-i strice lui Cosmin pacea nici când vorbeşte întruna, trei cuvinte, şi bea cu poftă din cafea: cana „Peace, man!”.

cana-peace-man-3oqYj

Totuşi, problema problemelor, abia era în faşă. Pentru că, după ce ne-am tot zgâit la „magazinul de căni”, în lung şi-n lat, nevesti-mii i s-au aprins călcâiele după ceva podoabe de savurat cafea sau ceai, zărite când trăgea cu ochiul. Cum ar veni: „Dar pentru noi nimic? Noi ce alegem?”. Şi atunci să vezi poveste! Eu, foarte modest de când mă ştiu, n-am stat prea mult pe gânduri. Am înscris din primul minut o cană „Minge de fotbal”, ca să nu ajung în prelungiri. Nevastă-mea poetă, sensibilă cum alta nu-i, a oscilat vreo oră şi jumate între un „Cadou Ceai cu ghimbir şi lămâi” şi un „Cadou Cafea Nostalgia di Ethiopia şi Cană Zâna Cafeluţă”. Grea alegere …A contat doar preţul şi faptul că i-am promis că poate să aleagă orice, dar numai să nu ne prindă Crăciunul, Anul Nou …Aşa că a ales varianta din urmă, ca să-mi facă în ciudă.

cadou-cafea-nostalgia-di-ethiopia-si-cana-zana-cafeluta-btBZs

În final, căutările noastre, dar mai ales alegerile, au fost inspirate. Toţi prietenii mei au fost plăcut surprinşi că pot să am şi gust. Nici bugetul nu a fost afectat, pe cât îşi dorea nevastă-mea, iar cafeaua şi ceaiul nostru cel de toate zilele, băute dimineaţa, pe îndelete, parcă are alt gust. E pe gustul nevesti-mii…

Aceste dezvăluiri despre puterea mea de decizie au fost făcute în premieră pentru SuperBlog 2015.


Posted October 28, 2015 by admin in category SECTIA DIVERSE

1 thoughts on “O ALEGERE … SIMPLĂ

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 10. Fericirea într-o cană

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>