October 26

SFADĂ CU TÂLC

cauciucUnii zic că ar fi fraţi buni…Alţii îi consideră doar veri, având în comun ceva origini … sintetice ori naturale. Într-adevăr, nu se pot lăuda cu istorii străvechi sau epocale, ca ale fierului, dar se pot mândri cu câteva calităţi, la care tânjesc multe materiale cu origini sănătoase. Marea lor problemă, dar şi providenţialul lor atu a fost concurenţa. Întotdeauna unul s-a crezut mai deştept ca altul. Când unul era convins că mai util ca el nu e nimeni, celălalt îi demonstra repejor că are calităţi şi perspective de a-l egala şi depăşi confortabil. Şi viceversa.

Acum mulţi, mulţi ani, plasticul şi cauciucul s-au întâlnit (eu am aflat pe surse) pentru a tranşa definitiv marea lor rivalitate. Au fost discuţii ample, de substanţă, din care s-a înţeles că nu întotdeauna cel mai deştept cedează, iar uneori e bine să fii mai moale, mai flexibil. Şi, prin nu ştiu ce minune, frânturi din sfada lor au fost păstrate.

 cauciuc 1

Plasticul: Auzi, tu, neam de polimer. Dacă n-aş fi eu, astăzi, tu tot de prin păduri ai fi venit pe lume. Ştii foarte bine că, fără mine, omul n-ar fi deloc ce e acum. Te-ai întrebat vreodată la ce eşti bun? Eu mă pricep la toate şi sunt aproape peste tot: îmbrăcăminte, băuturi, construcţii, alimente şi câte şi mai câte…Suntem vreo 10.000 de tipuri de plastic, termorigid ori termoplastic. Tu?

Cauciucul: Eu? În primul rând, eu nu-s ca tine, cu origini din … petrol. Într-adevăr, mai suntem şi sintetici, din ţiţei, dar ne-am născut din latex, iar asta nu se uită. La ce sunt bun? Eu sunt elastic, iar tu nu. De aceea sunt acolo unde tu nu poţi fi, pentru că te rupi imediat. Să-ţi povestesc de pneuri, de rostul nostru industrial? Tare mă tem că dacă n-am fi noi, voi nici nu aţi veni pe lume…

Plasticul: Adică fără tine eu n-aş cunoaşte lumea? Amice, te cam lauzi… Ia, zi-mi, la ce eşti tu atât de bun încât mă copleşeşti?

Cauciucul: Ai auzit cumva de benzi? De benzi transportoare, ce cară mărfuri ori materii prime, de colo-colo, în fabrici ori pe distanţe mari, de kilometri? Ca să nu mai zic de pârtiile de schi … Şi scările rulante, şi magazinele, şi sălile de fitness au benzi de cauciuc. Şi ştii de ce? Pentru că eu sunt moale, elastic, mă modelez uşor şi nu mă rup aşa ca tine, dintr-o dată.

Plasticul: Şi? Pagubă-n ciuperci! O lume modernă, fără noi, nu prea există. Dar fără voi … Mă scuzi … Se poate…

Cauciucul: Zău? Ia imagineazi-ţi tu orice maşină cu pneuri de plastic. Cam cum ar merge ea, cum ar frâna? Ia fă un exericiţiu şi încearcă să înţelegi, nu c-ai putea vreodată, să faci vreun costum de scafandru din plastic, ca tine, scorţos şi dur. Sau să dai buzna în supermarket şi, tocmai când ajungi cu coşul plin la casa de marcat, s-o îngropi pe casieră în zeci de pungi şi de cutii alese de pe rafturi. Dacă n-ar fi acele benzi transportoare de uz general, ce-ai face, cum te-ai descurca? Cum ai muta din loc, pe kilometri, cereale, mărfuri, cherestea, cărbune? Bineînţeles că tu te-ai chinui cu sacul tău de plastic şi le-ai căra strivind săracul om

Plasticul: Auzi!? Începi să mă iriţi! Mai ai să-mi spui că izolezi şi protejezi ca nimeni altul…

Cauciuc: Chiar pot să spun. Ai auzit de plăci tehnice din cauciuc? Da, acelea simple, de forme şi culori diverse… Ei bine, sub orice formă ar fi, de role, de covor de cauciuc sau dale, o placă tehnică de cauciuc e sfântă: protejează de multe substanţe agresive, acizi, uleiuri, gaze, dar este rezistentă şi la tot frecuşul sau, ca să mă exprim mai tehnic, la abraziune. Oare să-ţi mai spun, din nou, că placa asta de cauciuc are elasticitate şi amortizează? Închipuie-ţi un spaţiu tehnic protejat fără covor de cauciuc…

Plasticul: Bine…lasă. Fie ca tine, deşi nu cred deloc…

 cauciuc 2 

cauciuc 3

cauciuc 4

Se spune că, după această ceartă, plasticul şi cauciucul nu şi-au mai vorbit. Ba, mai mult, cauciucul a dispărut destulă vreme, ca să îi demonstreze plasticului că e cam… casant. Şi-aşa a fost. Luni bune, omenirea s-a chinuit să se descurce numai cu plastic. Multe maşini au tras pe dreapta, în fabrici tone de produse au fost mutate, de colo-colo, cu multă energie şi timp pierdut, iar tele-schi-urile au îngheţat total, ca şi schiorii. Nici sălile de fitness n-au fost mai fericite, iar despre domnişoare şi doamne ce să mai spunem!? Totuşi cel mai nesuferit deranj a fost cu pâinea, cu ziarele şi alte sute de produse ce pân-atunci erau cărate-n spate de benzile transportoare, sau, şi mai simplu spus, de cauciuc. Întreaga lume parcă încetinise din ritmul ei alert.

Totuşi, istoria n-a durat la infinit. Crezând că plasticul i-a înţeles povaţa, cauciucul s-a iţit, din nou, ca din senin. Ba, mai mult, i-a trimis acelui plastic un nume şi-o adresă, ca să se dumirească, care e rostul cauciucului în lume şi în viaţă: Elastimpex Romania.

elastimpex

Această mică istorie cu tâlc a fost consemnată pentru SuperBlog 2015.


Posted October 26, 2015 by admin in category SECTIA DIVERSE

1 thoughts on “SFADĂ CU TÂLC

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 9. Cum ar fi lumea dacă n-ar exista cauciucul?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>