October 21

SINONIMUL CUMPĂRĂTORULUI FUNCŢIONAL

cardNevastă-mea e femeie. De-aia am luat-o de soţie. Apoi, am avut prima revelaţie: între femeie şi cumpărături există o simbioză certă. Nici femeia n-ar exista fără shopping, nici shopping-ul n-ar mai fi acelaşi fără femeie. Şi îndrăznesc să generalizez fenomenul legăturii strânse dintre femeie şi cumpărături dintr-un simplu motiv: doar n-o fi eu cel mai ghinionist bărbat din lume? Filozofia nevesti-mii în materie de cumpărături e simplă. După ce şi-a cumpărat pantofi, observă că nu are fustă. Dacă îşi ia şi fustă, este clar că îi trebuie şi o bluză. După bluză, pune ochii pe o jachetă. Dacă şi-a cumpărat şi jacheta, ce mai contează o geantă? Şi, abia după ce şi-a luat geanta, constată că aceasta nu se potriveşte cu pantofii… Măcar de-ar fi numai atât. Ea excelează prin diversitate. Este sinonimul cumpărătorului funcţional.

Singurul mare obstacol în nirvana nevesti-mii, tradusă printr-un shopping cum scrie la carte, sunt banii. Sau, mai simplu spus, eu. Pentru că, dacă ea ar fi cel mai bun manager de cumpărături din emisfera nordică a oricărui continent, eu aş fi cel mai desăvârşit director de vânzări. Adică, extrem de cumpătat.

Fără să mă laud, nici eu nu-s chiar uşă de biserică. Le am şi eu pe ale mele. Nu-s chiar un STAR în materie de shopping, ca nevastă-mea, dar nici chiar un sfânt. Şi mie mi se împăiejenesc ochii şi mi se accelerează pulsul în apropierea gadget-urilor. Şi eu transpir tot şi intru în sevraj când văd un laptop mai rapid decât percepe radarul. Probabil că fobia asta cu shopping-ul s-a luat de la ea. Sigur e vreun microb, ceva, ca guturaiul, sau mai rău, mai chinuitor. card 1 Şi pentru că astfel de cumpărături nu-s chiar indicate de medic în cazul unui buget fragil, acum ceva timp, am convenit, de comun acord cu nevastă-mea, un pact de neagresiune asupra economiilor noastre, în 4 puncte.

1. Prima regulă şi cea mai importantă: cheltuim dacă avem bani.

2. A doua regulă este, de asemenea, copleşitoare: dacă avem bani cumpărăm cât avem. Adică, nu ne întindem mai mult decât ne permite plapuma. Nu mai mult şi, în niciun caz, nu mai puţin.

3. A treia regulă este o invenţie pură de-a mea, pe care aş patenta-o, dacă m-ar da bani afară din casă: cu banii pe care îi avem la dispoziţie, fiecare îşi face propria listă de cumpărături. Apoi, contopim listele şi confruntăm pretenţiile fiecăruia

4. A patra regulă este şi cea mai dificilă: pentru că, sigur, lista comună depăşeşte cu mult bugetul, eliminăm pe rând produsele care nu-s absolut obligatorii pentru trup şi suflet. Partajul poate depăşi maxim 10% din suma totală pe care suntem dispuşi s-o donăm magazinelor. Acest exces este permis în scop recreativ. card 2 Aceste patru reguli de aur ne-au satisfăcut poftele un timp. Apoi, ştiţi cum e… Ori ea exagera, ori eram eu prea zgârcit. De bine, de rău, n-am făcut excese. Nici nu prea aveam cu ce…

Apoi, într-o zi, a intervenit ispita. Îi ştiţi pe Adam, pe Eva şi pe şarpele ăla al ei? Ei bine, trecuseră sărbătorile de iarnă şi mirosea a primăvară. Ne cam plictisisem de raiul confortului de acasă, reduceri nu prea erau, iar promoţiile abia înmuguriseră. Deh, aşa e după sărbători, nici iarba nu creşte. Totuşi, liniştea anunţă mereu furtună. Exact când mă gândeam că televizorul îmi era aşa de familiar încât începusem să tutuim, nevastă-mea a dat buzna în singura noastră sufragerie cu o expresie misterioasă. „Ghici ce-am aflat?”. Alăturarea, fie şi întâmplătoare, a cuvintelor „ghici” şi „am aflat” este (încă de când s-a inventat Eva) extrem de primejdioasă. Aşa că am tăcut, cu siguranţa omului care va afla, în amănunt, o dezvăluire devastatoare. „Am auzit că putem avea (cu accent pe EA) un card de cumpărături. Banca ne dă bani pe card, noi cumpărăm din magazine, sunt vreo 8.000, şi înapoiem banii în rate fără dobândă (cu accent pe TU le plăteşti). Nu-i mişto?”. Oricât de pregătit ai fi, trei fraze, te pot face KO rapid. Totuşi, am eschivat şi am ripostat: „Dezvoltă!”.

card 3

Trebuie să recunosc că i-am ridicat mingea la fileu. Atât aştepta! „Hai să-ţi explic. Banca mea ne dă un credit pe un card de cumpărături, STAR card se numeşte. Noi, cu cardul ăsta, putem cumpăra ce vrem din mii de magazine. Sunt vreo 8.000 de magazine, ca să stai liniştit. Şi putem cumpăra ce vrem: televizor, mobilă, vacanţă în Grecia, telefoane, bijuterii, cosmetice, de îmbrăcat, electrocasnice, perdele, covoare … orice. Şi cartofi prăjiţi putem cumpăra. Apoi, dăm banii în rate fără dobândă”.

„Şi cam câţi bani ne dă nouă banca asta a ta, pe mână?”, am încercat eu să-i tai elanul şi entuziasmul. N-am avut succes. S-a înflăcărat şi mai tare. „Păi, la cardul ăsta de cumpărături, cardul STAR FORTE, ne dă maxim 5.000 de euro, echivalent în lei. Perioada de creditare este de 5 ani, iar perioada de graţie 56 de zile. Ca să nu-ţi mai zic că, pentru toate cumpărăturile primin puncte STAR cadou. Adică, pentru un punct, primim un leu. Iar banii, punctele acumulate, le putem folosi apoi pentru cumpărături în magazinele din programul STAR. Nu-i perfect?”.

card 4

După numai jumătate de oră, fiecare completa propria listă de cumpărături, astfel încât să dăm gata orice card FORTE. Pactul nostru în 4 puncte funcţiona din plin, chiar şi tacit. Lista nevesti-mii s-a dovedit chiar mai modestă decât mi-aş fi imaginat: un city-break prin Europa, pantofi, haină de iarnă, cosmetice fără număr, ceva bijuterii, un smartphone, o maşină de pâine, o nouă cafetieră şi câteva mărunţişuri prin casă. Şi lista mea, mai scurtă şi mai practică făcea toţi banii: colţar în sufragerie, o centrală termică nouă, un televizor SMART, un smartphone, un laptop şi mai smart, un birou şi o trusă de scule.

După confruntări, negocieri şi unele ajustări, lista completă era gata. Cam 5.000 de euro, ca să nu iertăm nici un magazin. Cât despre magazine, cu siguranţă, nu erau probleme: la câte oferte erau, aveam ce alege. Pentru că ăsta este farmecul shoppingului: să alegi şi să nu ratezi cele mai bune oferte! Aşa suntem noi, sinonimul cumpărătorului funcţional!  card 5 Aceste mici vicii sau pasiuni au fost dezvăluite în exclusivitate pentru SuperBlog 2015!


Posted October 21, 2015 by admin in category SECTIA DIVERSE

1 thoughts on “SINONIMUL CUMPĂRĂTORULUI FUNCŢIONAL

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 7. STAR – în fiecare zi. Deschis nelimitat la îndeplinirea viselor

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>