September 24

O PROBLEMĂ DE VIITOR

somajDe ce a fost creată Uniunea Europeană? Unii s-ar putea jura că numai aşa, adunând laolaltă belelele individuale, necazurile pot fi trăite din plin, de toţi, la adevărata lor intensitate. De exemplu, criza instalată frumos pe bătrânul continent, prin 2007-2008, a contaminat admirabil toate naţiile Europei, de n-a reuşit nimeni să se debaraseze ani buni de marasmul economic.

Acum, când toată lumea era pregătită să-şi ia la revedere de la criză, aceeaşi Europă a dat de alte necazuri. Ba la hotarul de est, unde deranjul din Ucraina a tulburat serios apele în Balcani şi nu numai, ba prin Grecia, o ţară dedicată cu trup si suflet crizelor politice şi financiare. Şi când toată lumea se întreba ce-ar mai putea urma după atâtea încercări “hard”, iată că Europa a fost luată la ochi de sute de mii de refugiaţi de prin Siria, Afganistan ori Irak. Iar problema e mai gravă decât media pe continent.

Una peste alta, Europa chiar nu duce lipsă de provocări şi probleme. Unele actuale, recent născute, altele moştenite din trecut, dar tot mai acute. Una dintre acestea, veche, dar şi nouă, pentru că persistă şi devine o problemă a viitorului, ar trebui nu doar dezbătută, ci şi diagnosticată şi tratată. Vorbesc de şomajul în rândul tinerilor, neajuns care provoacă migrene în toată Europa. Potrivit datelor Comisiei Europene, în prezent peste 5 milioane de tineri de pe continent nu au un loc de muncă, ceea ce înseamnă că unul din cinci tineri din Europa nu are deocamdată un job. Iar ca problema să doară acut, în unele ţări rata şomajului în rândul tinerilor se apropie de 50%.

Bineînţeles, şi România are suficiente dureri de cap în această privinţă, doar de calmante cam duce lipsă. Dovada? Rata şomajului în România, în trimestrul II din 2015, a fost de 6,8%, iar şomajul în rândul tinerilor (15 – 24 de ani) a atins cel mai ridicat nivel, 20,4%.

somaj 1

De ce este şomajul în rândul tinerilor o mare problemă? Pentru că unele ţări europene riscă să piardă o generaţie întreagă, să dea cu piciorul viitorului şi să-şi pună în pericol dezvoltarea economică şi socială. Este clar că fără a investi acum în calităţile şi talentele tinerilor, mai târziu vom culege furtună. Nu este un secret că o forţă de muncă bine calificată şi un program solid de educaţie sunt principalele atuuri ale economiilor europene pentru a evolua într-un mediu economic mondial tot mai competitiv, mai agresiv. Aşadar obiectivul Europei este foarte clar: tinerii au nevoie de locuri de muncă.

Nu mai puţin adevărat este că Uniunea Europeană a observat problema şi a încercat s-o trateze. A adoptat o iniţiativă privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor, care dispune de un buget total de 6,4 miliarde de euro, destinat să furnizeze sprijin direct, cât mai rapid, celor mai defavorizaţi tineri: cei care nu sunt încadraţi în muncă, învăţământ sau formare profesională. Iniţiativa, în fapt un program, este destinat regiunilor cele mai afectate din 20 de ţări membre. Practic, prin acest program un tânăr poate depune o cerere la serviciul public de ocupare a forţei de muncă şi ar trebui să beneficieze aproape imediat de o serie de măsuri privind angajarea, formarea sau consilierea profesională, în funcţie de contextul şi de nevoile sale.

somaj 2

Din păcate, iniţiativa este bună, admirabilă, dar aproape lipseşte cu desăvârşire. Şi asta deoarece multe ţări, mai précis chiar cele mai interesate, nu au putut asigura plăţile necesare pentru a începe finanţarea acţiunilor. Adică banii nu au ajuns la tineri, pe teren. De ce? Pentru că ţările respective trebuiau să cofinanţeze măsurile pentru a primi fonduri UE, dar nu au avut banii necesari, deoarece se confruntă cu mari constrângeri bugetare.

Problema şomajului în rândul tinerilor trebuie, aşadar, mai amplu şi mai serios dezbătută şi tratată. Pentru că este o problemă de viitor a Uniunii. Ştiu că sunt şi alte chestiuni urgente şi arzătoare, însă nu trebuie uitate şi cele aparent minore, care în timp vor avea consecinţe uriaşe. Vorba ceea: “cine amestecă bere cu vodka în liceu, are şanse mari să amestece nisip cu ciment după liceu”.

 somaj 3

Există multe alte teme europene ce trebuie mai amplu şi mai des dezbătute, iar jurnaliştii şi bloggerii se pot implica activ în promovarea lor. Şi Reprezentanţa Comisiei Europene îi încurajează pe bloggeri şi jurnalişti să acorde spaţii mai largi analizei tematicii europene, pentru a oferi publicului, pe lângă informaţiile de la Bruxelles, şi contextul acestora şi importanţa lor pentru România. De aceea, a lansat concursul REPORTER ŞI BLOGGER EUROPEAN, în care este premiat conţinutul original, exprimat prin articole de opinie, analize, comentarii, reportaje, interviuri, sau imagini însoţite de explicaţii sugestive. Astfel jurnaliştii şi bloggerii sunt invitaţi să trimită, până pe 30 octombrie 2015, articole şi materiale proprii, pe teme europene, publicate în perioada 1 ianuarie – 30 octombrie 2015, pentru a fi evaluate de un juriu.

Acest concurs are o tradiţie îndelungată, prima ediţie având loc în 2002. Ediţia 2015 are însă o noutate absolută: concurenţii îşi pot încerca puterile de “social media admin”, şi astfel vor avea o zi pe mână conturile de facebook şi twitter ale Reprezentanţei: https://www.facebook.com/reprezentanta.comisiei.europene.in.romania şi https://twitter.com/RCERomania


Posted September 24, 2015 by admin in category SECTIA DIVERSE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>