August 28

PEŞTELE DE AUR

pescaRelaţia mea cu peştele este foarte, foarte simplă: dau cu băţu-n baltă c-o stângăcie greu de egalat, dar compensez enorm, c-o poftă incredibilă, în faţa unui peşte perpelit bine şi meşterit cu ardei iute şi mujdei. De pescuit nu am pescuit de multe ori, pentru că norocul sau îndemânarea mea sunt proverbiale. De fiecare dată, ori momeala n-a fost inspirată, ori undiţa mea nu a fost profi. Altfel nu se explică cum de m-am ales doar cu câteva fâţe, de ţi-era milă să le priveşti: maxim 5 centrimetri. Cu siguranţă, s-au prins din greşeală în ac.

În aceste condiţii deloc măgulitoare pentru mine, am decis să-i las pe alţii să se afirme. Eu doar îi asist, le ţin isonul şi le admir îndemânarea şi răbdarea. Nu de alta, dar ştiu că, la final, peştişorul de aur îmi îndeplineşte dorinţa: facem prada fifty-fifty.

Chiar dacă pare ciudat, în Deltă n-am fost niciodată. Să zicem că aş fi stârnit prea multe invidii printre pescarii lipoveni, nu că urăsc ţânţarii. Totuşi, nu-i timpul pierdut…

pesca 0

Ba chiar o aventură cu gust, cu degustări şi reţete meşteşugite, mă ispiteşte mai ceva ca peştele în faţa momelii. De aceea, propunerea lui Ivan Patzaichin, intitulată simplu, „pescaturism”, este o momeală teribilă.

pesca 2

Ce este „pescaturismul” şi cu ce se mănâncă el? “Pescaturismul” este o idée frumoasă, nouă şi unică în turismul românesc, marca Ivan Patzaichin, şi o invitaţie adresată tuturor celor care doresc să descopere farmecul, cultura şi secretele culinare ale Deltei, într-un loc tare drag marelui campion olimpic: Mila 23. Acolo, veţi avea o ocazie unică: să trăiţi o zi din viaţa unor pescari autentici, alături de aceştia, într-un sat pescăresc prin Deltă. Veţi vizita o gospodărie pescărească tradiţională din Mila 23, şi veţi avea prilejul unei experienţe inedite, de cultură şi gastronomie pescărească, prietenoasă cu natura bogată a Deltei Dunării.

pesca 3

Timp de 3 ore veţi însoţi pescarii pe traseul lor zilnic printre vârşe şi vintire (celebrele pâlnii pescăreşti, din pânză sau din nuiele împletite) şi apoi veţi primi o lecţie culinară de neuitat. Peştele prins îl veţi găti împreună cu pescarii, în gospodăria lor, sau chiar pe mal, în gradina de legume. Iar dacă norocul v-a surâs şi veţi strânge prea mult peşte, vă veţi opri la cherhana să predaţi ce vă prisoseşte. Şi asta nu este tot! Uimitoarele legende pescăreşti vă vor acompania călătoria prin minunatul univers al Deltei şi vechile reţete ale vestitelor bucătărese din Mila 23 vă vor surprinde cu feluri de a găti peştele la care nu v-aţi fi gândit. Traseele speciale pentru „pescaturism” sunt parcurse cu ghid, în lotci special construite pentru turism, elegante şi confortabile, bazate pe tradiţia marangozilor, constructorii de bărci din Deltă. Trebuie să recunoaşteţi, este o invitaţie irezistibilă către o experienţă unică, de neuitat.

pesca 4

Este o experienţă cu care vă puteţi întâlni şi familiariza chiar şi acum, între 28 şi 30 august, la Tulcea, la cea de cincea ediţie a Festivalului RowmaniaFest – Festivalul bărcilor cu vâsle. Festivalul de la Tulcea, ajuns la o ediţie jubiliară, se întinde tot weekend-ul, iar organizatorii şi-l doresc magic şi dinamic, înţesat de conţinut nou şi divers: sport pe apă şi pe uscat, cu competiţii de vâslit pe Dunăre, un triatlon internaţional şi o cupa europeană de triatlon pentru juniori, cu expoziţii, dezbateri şi muzică live cu vedete consacrate şi tineri în ascensiune. La fel ca în fiecare an, Ivan Patzaichin îi va întâmpina pe oaspeţi şi va fi amfitrionul celor trei zile.

 pesca 1

Şi pentru că Festivalul de la Tulcea, dar şi „pescaturismul”, unul dintre proiectele de suflet ale lui Ivan Ivan Patzaichin, sunt deja dorinţe îndeplinite, pentru toţi cei care cred în peştişorul de aur, am un mesaj pentru tricoul oficial al „pescaturismului”:  

I HAVE A „DELTA” WISH: A GOLDEN FISH    


Posted August 28, 2015 by admin in category SECTIA DIVERSE

7 thoughts on “PEŞTELE DE AUR

  1. Pingback: Castigatori campanie "Ce text ai imprima pe tricoul oficial al pescaturismului?" - Blogal Initiative

  2. Pingback: Best of monday @ioanaradu.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>