July 15

AROMĂ LA GRĂTAR

gratar“M-am trezit transpirat tot! Uitasem grătarul”, zise Bogdan cu răsuflarea tăiată de parcă realiza pe viu nenorocirea. Burduşea cu nerv portbagajul, povestindu-mi coşmarul care îl perpelise toată noaptea. “Gata! Grătar luat, cărbuni luat, costiţă avem, mici, două caserole, pui avem!”, făcu el succinct recapitularea proviziilor de picnic.

Nu ştiu alţii cum sunt, însă, pentru Bogdan, weekendul înseamnă muncă, nu glumă. Vara, n-ar sta în casă, nici copt. Trebuie să plece, oriunde, la pădure, pe câmpii…Iar în centrul escapadelor sale temerare stă, invariabil, grătarul. Ce-i drept se şi pricepe. Aşa m-a corupt şi pe mine, mereu. “La drum!”, îl aud din nou, făcându-ne semn să urcăm în maşină. Regula e regulă: la plecare, noi doi în faţă, soţiile în spate. Când ne întoarcem schimbăm foaia: ele în faţă, noi, vlăguiţi, în spate. Din motive umane, de …bere.

Abia începe să toarcă motorul şi Bogdan izbucneşte alb ca varul. “Staţi! Băi, dar al naibii ghinion! Am uitat berea!”. N-am apucat să-i sugerăm varianta de rezervă, un magazin în drum, că era la uşa apartamentului. Aşa e el, cel mai voluntar om din lume. Ce contează trei etaje, când trebuie să-ţi atingi scopul? A venit repede, triumfător şi înfoiat ca un curcan. Deh, rezolvase la timp problema, iar berea era rece.

Cine îşi închipuie că o friptură este o chestie banală, ori n-a avut copilărie, ori nu-l ştie pe Bogdan. Mai întâi, grătarul, chestia de metal care jar mănâncă, trebuie aşezat ideal din orice punct cardinal te-ai uita. Apoi, lemnele trebuie tăiate şi aşezate potrivit normativelor în vigoare, astfel încât să focul să permită mangalului să nu ardă degeaba. Bineînţeles, toate astea înseamnă ceva trudă, experienţă şi iscusinţă. Nici carnea nu se aşează aiurea pe grătarul încins. Mai întâi trebuie rezolvate copanele de pui şi, eventual, roşiile pentru saramura cu mujdei. “Astea se fac mai greu şi trebuie fripte când focul e în putere“, mi-a dezvăluit, demult, Bogdan din tainele unui grătar inteligent, fără pereche. Tot chinul şi zbatarea nu are însă niciun sens dacă friptura este uitată în plata Domnului, în bătaia jarului. Ori cât ar fi de cald ar fi sub soare, lângă metalul încins, bucăţile de carne trebuie întoarse ritmic, cu grijă. Nu este permisă nicio clipă de neatenţie, nicio ezitare în faţa sticlei de bere. Încordarea şi chinul au însă un preţ. Urmează un ospăţ regal cu multe exclamaţii şi rare pauze de respiraţie.

 gratar 1 

După festin, nu prea ai totuşi timp să-ţi lingi degetele. Pentru Bogdan, tihna este o noţiune relativă, iar agitaţia, molipsitoare. “Trebuie să ardem grătarul”, zice Bogdan perfect coştient că i-am înţeles mesajul. A arde grătarul înseamnă, pe scurt, că după o masă masă copioasă trebuie să ne punem în mişcare. Adică, ori găsim câţiva parteneri pentru o miuţă, ori corupem fetele la un volei. Iar dacă toate variantele sunt compromise, din diverse motive, o drumeţie prin pădure este cât se poate de sigură.

gratar 2 

Deşi pare o siestă spartană, arderea grătarului ne face bine. “Aveţi timp să leneviţi la pensie”, ne încurajează Bogdan. Şi are dreptate! Siesta în mişcare, pigmentată cu pauze şi-o bere, două, durează până la amiază. La final ne toropeşte o oboseală placută. Strângem şi împachetăm arsenalul de picnic şi facem cale întoarsă. Fetele în faţă, iar noi în spate, chipurile, pentru a sta cu ochii pe ele. Până în faţa blocului nu ne ia mai mult de trei sferturi de oră.

Cine zice că în weekend nici iarba nu creşte? Ba, dacă stau bine şi mă gândesc, grătarul de sâmbătă sau duminică este energie vie. Este un du-te-vino, alert, dar relaxant, o binemeritată evadare din cotidian, un “work out” în natură.

Chiar dacă proba de grătar n-ar putea fi înscrisă niciodată ca probă olimpică, trebuie să recunosc că, măcar dintr-un punct de vedere, este pe aproape. Un grătar bine documentat şi pus în practică la iarbă verde înseamnă şi transpiraţie şi inspiraţie. Noroc că agitaţia şi zbaterea noastră de weekend are leac: un bun antiperspirant. Iar Rexona MotionSense nu este doar o soluţie de a te simţi mereu fresh şi liber, ci şi cea mai eficientă tehnologie de a scăpa de grija transpiraţiei.

 

 

Secretul deodorantelor antiperspirante Rexona MotionSense este, pe cât de simplu, pe atât de complex. Datorită formulei patentate MotionSense™, Rexona oferă prospeţime de lungă durată şi protecţie maximă împotriva transpiraţiei, graţie unor microcapsulele cu parfum care se sparg la fiecare mişcare. Astfel, cu cât de mişti mai mult şi obligi organismul să transpire, cu atât Rexona MotionSense eliberează mai mult parfum, mai multă prospeţime. Din acest punct de vedere, tehnologia inovatoare propusă de Rexona nu are rival în lume.

 rexona 

Cum s-ar zice, orice naş îşi are naşul. Transpiri? Fii inspirat şi mizează pe Rexona MotionSense! Merge de minune şi la grătar! Este antiperspirantul ideal şi în timpul săptămânii, la slujbă, şi în weekend, fie la o ieşire la iarbă verde, fie la un shopping. Fiţi activi cu Rexona MotionSense, fiţi proaspeţi şi protejaţi!


Posted July 15, 2015 by admin in category SECTIA DIVERSE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>