July 7

PE LOCURI, FIŢI GATA, START!

sport 1Dacă nu l-ar fi inventat englezii, sigur inventam eu fotbalul. Sau măcar aş fi figurat la capitolul „au mai contribuit”. Altfel, aş fi alergat pe maidan ca nebunul, haotic, fără scop şi fără noţiuni care fac deliciul suporterilor şi tribunelor: henţ, careu, corner, offside (sau ofsaid, mai pe româneşte) şi, bineînţeles, goooool!

Cum este şi firesc, mai întâi am aplicat fotbalul după ureche, pe orice maidan, cu alţi prichindei. Ne dădeam sufletul pe caldarâmul încins ori în praful uliţelor de la ţară şi, în ciuda juliturilor şi vânătăilor produse de contactul dur cu suprafaţa de joc ori cu membrele adversarilor, bucuria jocului era maximă. Tăică-miu nu înţelegea o iotă de ce ajung acasă stors de vlagă, dar fericit. Nu înţelegea nici fotbalul. „De ce să alergi ca nebunul, cu limba scoasă, după o minge, iar când, în sfârşit, o prinzi, i-o dai imediat altuia?”.

Primul pas de la fotbalul „de stradă” la cel „profi” l-am făcut timpuriu, prin clasa întâi, după un accident destul de dureros. Eram la ţară, la bunici şi, în amurg, am zărit o minge abandonată. N-am stat pe gânduri. Un pas, doi, trei şi am şutat cu sete în ea. O durere îngrozitoare m-a făcut să realizez că mingea nu era minge. Era un bolovan. Un deget de la piciorul drept mi s-a inflamat imediat şi, într-o săptămână, eram operat la spital. Aşa am devenit stângaci, pentru că, luni bune, orice lovitură la dreptul îmi provoca un sensibil deranj fizic.

sport 4

Odată primit botezul fotbalului, printr-o iniţiatică accidentare, am făcut un pas decisiv. Am intrat la grupa de “pitici” a unui club de fotbal, ferm convins că mă fac eu „mare”. De atunci, joaca de-a fotbalul n-a mai fost joacă. Alergătura, pasele, driblingurile, şuturile se numeau antrenamente. Şi aveam destule reprize de fotbal organizat, în vacanţe chiar şi de două ori pe zi. Aveam şi antrenor, dar şi ocazia de a învăţa câteva lucruri elementare în fiecare sport: ce înseamnă disciplina, fair-play-ul, că talentul eşuează fără efort şi ambiţie, că o înfrângere este o lecţie pentru viitoarele succese. Şi am mai învăţat ceva. Că sportul înseamnă sănătate în sensul ei larg: şi pentru minte, şi pentru corp.

Aproape patru ani, am alergat cu rost încercând să împart sportul cu cartea. A venit însă şi momentul în care a trebuit să fac o alegere. Şi am ales cartea, în ciuda insistenţelor antrenorilor, care îmi sugereau un viitor în fotbal. Am abandonat fotbalul, dar pe deplin împăcat cu gândul că, dacă nu l-ar fi inventat englezii, sigur îl inventam eu…

Fotbal am continuat, totuşi, să joc şi joc, ori de câte ori am ocazia. Aşa cum am jucat şi joc baschet, tenis de masă, de câmp, badminton sau volei. Îl joc deconectat, relaxat, ca o gură de aer proaspăt. Pentru că fotbalul, ca orice alt sport, nu înseamnă, neapărat, luptă, încrâncenare şi miză. Înseamnă plăcerea de a juca, de a te mişca, de a împărtăşi cu alţii câteva momente speciale. Aşa cred eu.

Orice sport este o provocare pentru corp şi o relaxare pentru minte. De aceea trebuie practicat oriunde, oricum. Este şi scopul campaniei „Mişcarea face bine”, ajunsă deja la a cincea ediţie. Începută la Bucureşti, campania va continua şi la Braşov, unde, pe 11 iulie, sunteţi invitaţi în „Piaţa Sfatului”, pentru a vă bucura de mişcare alte 12 ore. Astfel, de la 9 dimineaţa şi până la 9 seara, antrenori de fitness din ţară şi din străinătate vor întreţine atmosfera de la “Cea mai mare oră de sport”.

 sport 2

Accesul va fi gratuit, iar activităţile şi clasele sportive pe alese:

#Kangoo Jumps cu Ildiko Dosa

#Rebound AAS cu Dana Boros

#Khai Bo cu Adrian Borozan (Fitness Scandinavia)

#Functional Training cu Cristina Androne si Ana Maria Guther (Fitness Scandinavia)

#Steel Combat cu Fernando Gorini

#Steel Tonic cu Fernando Gorini

#Zumba cu Marius Grancea si Mihaela Opria

#Onekor cu Mihaela si Marius

Şi aceasta nu este tot. În paralel, amatorii de mişcare vor avea la dispoziţie, pe toata durata zilei mai multe zone de sport:

  • Boot Camp Romania (Ultimate Workout)- exercitii inspirate din antrenamentele de tip militar
  • Real Ryder (20 de biciclete stationare)- inscrieri la Marius Grancea
  • Gravity (5 posturi de lucru): antrenamente pentru toate grupele musculare folosind aparate cu scripeti
  • TRX: antrenament suspendat, cu greutatea corpului (20 de posturi de lucru)
  • Zona fotbal

Iar ziua dedicată sportului nu se va încheia aici. “Cea mai mare oră de sport” va fi completată de a doua ediţie a Crosului „Mişcarea face bine”. Şi nu va fi orice cros, ci unul cu obstacole, ca să fie o provocare pe măsură.

 sport 3

Şi să nu uit! Următoarea „Cea mai mare oră de sport” se va desfăşura pe 1 august la Mamaia, iar cei interesaţi pot găsi suficiente detalii pe miscareafacebine.ro.

Haideţi la „Cea mai mare oră de sport”, haideţi să facem mişcare! Pe locuri, fiţi gata, start!


Posted July 7, 2015 by admin in category COLTUL CU SPORT

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>