June 28

POLITICIANUL: VIAŢĂ ŞI OPERE

politicianPoliticianul nu se naşte din senin. Până să se dea de ceasul morţii de grijile şi viaţa noastră, are şi el viaţa lui. Vine pe lume, creşte odată cu ţara, învaţă, una, alta şi fuzionează pe şest sau în vacarm cu un partid sau mai multe.

Viaţa politicianului este interesantă pe cât de interesant este şi el. De multe ori, atinge culmea succesului la DNA. Culmea este că politicianul bifează şi acest capitol încătuşat al vieţii lui, drept o mare realizare. Să vedem totuşi, în mare, evoluţia omului politic de la origini şi până când îl uită şi carnetul de partid.

 

COPILĂRIE

Viitorul politician se remarcă de mic copil. Ţine mult la jucăriile lui, ba chiar şuteşte şi jucăriile altora. Iese primul la tablă, chiar dacă nu ştie lecţiile, vorbeşte mult şi-şi adoră dascălii, cât să treacă clasa. Trăieşte în gaşcă, rareori aceeaşi.

ADOLESCENŢĂ

 Când deschide mai bine ochii, viitorul politician descoperă că şcoala nu-l ajută la nimic. Se îndrăgosteşte de copiat, are migrene în apropierea cărţilor şi vorbeşte întruna. Dacă ia bac-ul, se înscrie într-un partid. Dacă nu-l ia, tot se înscrie.

 TINEREŢE

 Este momentul în care politicianul le ştie pe toate, fără să aibă habar de nimic. N-are mamă, n-are tată, nici doctrină. Îşi şlefuieşte talentul oratoric până când reuşeşte să vorbească ore în şir fără să spună absolut nimic. Are iniţiative proprii, sugerate de alţii sau copiate şi traduse prost în stil personal.

 MATURITATE

Maturitatea implică şi cele mai mari schimbări. Politicianul este, de acum, sigur că toate partidele sunt aceeaşi mâncare de peşte, doar mirosul le deosebeşte. Cele mai interesante formaţiuni sunt cele care oferă mandate şi funcţii sus-puse. Unii politicieni chiar reuşesc să pună mâna pe ele, înainte de a pune DNA mâna pe ei.

BĂTRÂNEŢE

 Politicianul care scapă de DNA devine senior. Vorbeşte aproape la fel de mult, dar nu prea îl mai ascultă nimeni. Îşi scrie memoriile, amintindu-şi multe şi mărunte cu excepţia eşecurilor. Dacă a fost la închisoare, are deja câteva cărţi scrise şi o mulţime de idei. Aceleaşi din copilărie…  


Posted June 28, 2015 by admin in category RAIONUL DE POLITICE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>