May 30

25 DE ANI: NUNTA DE ARGINT

ALCEDO - Blogal Initiative 11Parcă, îmi aduc aminte şi-acum. Era o frumoasă lună de mai. 1990. Eu, un vis frumos. Ea, o ţara aproape virgină. Aproape ăsta nu vreau să-l comentez. Cred că nici ea. Am pornit amândoi la drum, bineînţeles, cu multe ambiţii şi speranţe. Multe aiurite, câteva care sunau bine. Deh, zurgălăii anului de miere. Abia după ce n-am mai auzit voci, ne-am dat seama că trebuie să socializăm. Şi neavând, pe-atunci, facebook, ne-am împrietenit cu alte cupluri. Aveam aceleaşi preocupări, împărtăşeam aceleaşi idealuri. Iar lumea-i mică…când e mare. Am devenit camarazi cu mulţi alţii, de-aici şi de prin alte zări. Ştiţi vorba: o familie frumoasă are o singură grijă, să înflorească. Şi, rând pe rând, şi, an cu an, am devenit mai siguri, mai inventivi. Am început să ne uităm prin jur şi ne-am dat seama că se poate. Am dat viaţă multor roade, multor copii şi chiar nepoţi.

ALCEDO - Blogal Initiative 7

Mai important este că, tot învăţând, am învăţat să dăm şi mai departe. Să oferim ce-avem, cu mult respect, cu suflet, cu curaj. Iar munca şi speranţa, n-au fost în zadar. Din 2011, avem noi naşi, celebri şi bogaţi. Iar pentru noi este o nouă bucurie, o provocare şi-o certitudine: că-n 90, a fost un DA cât…tot Pământul.

Acum, în mai, suntem tot noi doi. Eu, un acelaşi vis frumos. Ea, o ţară, aceeaşi, aproape virgină. Au trecut 25 de ani. E nunta noastră de argint şi am lăsat în spate multe. Am încercat, am inventat, am îndrăznit şi am creat. Suntem mai siguri pe noi, mai deplini şi mult mai înţelepţi. Acum avem şi certitudini, dar şi ambiţii: să fim mereu frumoşi şi creativi. Iar la următoarea nuntă, de aur, să sărbătorim ce-am început: Eu, un vis frumos. Ea, o ţară, mereu, aceeaşi, aproape virgină.

ALCEDO - Blogal Initiative 20

Cam asta ar fi, pe scurt, povestea ALCEDO. Povestea a 25 de ani, cu multe împliniri şi mult succes. Este destul de greu să vorbeşti despre ALCEDO. Pentru că nu este nici un obiect, nici fiinţă, nici idee. Poate că, aşa abstract, este totul şi puţin din fiecare. ALCEDO este o invenţie 100% românească, o firmă adusă pe lume de patru oameni, specialişti, când încă mai toţi românii aveau indigestii masive la cuvântul democraţie şi groază de viitor. Cei patru biologi au intuit însă potenţialul acestei ţări aproape virgine. Au îndrăznit să viseze frumos, au fost vizionari, ambiţioşi, curajoşi şi creativi.

ALCEDO - Blogal Initiative 21

Creată în 1990, ALCEDO a crescut încet, dar sigur, sănătos, mizând pe un potenţial uriaş, încă neglijat şi insuficient exploatat: agricultura şi, mai ales, mijloacele de a transforma agricultura într-o bijuterie. Potenţial avem şi încă uriaş. Ne mai trebuie ştiinţa de a face agricultură modernă. ALCEDO a intuit nu doar potenţialul, ci şi perspectivele agriculturii. A oferit mereu fermierilor posibilităţi şi oportunităţi de a-şi înmulţi recoltele, prin seminţe, insecticide, fungicide şi îngrăşăminte de calitate. Pentru că nu este de ajuns să însămânţezi un teren. Este nevoie să protejezi în permanenţă culturile, să le ajuţi şi să te asiguri că nu ai muncit degeaba, de dragul de a nu lăsa pământul pârloagă.

ALCEDO - Blogal Initiative 19

Mereu aruncăm privirea sau tragem cu urechea înspre Vest şi observăm că, acolo recoltele sunt uimitoare, deşi avem şi noi pământ rodnic, poate chiar mai fertil. Oare, de ce? De ce ei pot şi noi nu? La întrebarea asta, am primit un răspuns chiar recent. De 1 mai, am vizitat, împreună cu câţiva prieteni, o podgorie, tânără, dar deja recunoscută, ca brand al vinurilor high-quality din România. Iar un oenolog ne-a explicat extrem de concis ce înseamnă munca şi ştiinţa într-o fermă etalon, profesionistă, fie ea şi viticolă: „Anul trecut a fost extrem de capricios. A plouat exact când nu trebuia şi a trebuit să acţionăm foarte des cu tratamente. De exemplu, într-o sâmbătă a plouat, din nou, total nepotrivit. Am ieşit imediat în vii şi am acţionat. Dacă nu interveneam atunci, în weekend, şi aşteptam până luni, pierdeam jumătate din recoltă. În două zile, pierdeam jumătate. Ne-a costat, într-adevăr, dar pierderile ar fi fost incomparabile”.

ALCEDO - Blogal Initiative 18

Este îngrijorător că în România se mai practică agricultură… după cum o da Domnul. Se însămânţează ce-o fi, nicidecum seminţe certificate, rezistente la boli, dăunători şi secetă, iar culturile sunt lăsate de multe ori în voia sorţii. Din fericire, tot mai mulţi fermieri îşi dau seama de importanţa tehnologiilor moderne şi a tratamentelor. Seminţele de calitate, fungicidele, ierbicidele, îngrăşămintele şi irigarea pot aduce unui fermier recolte bogate şi profituri pe măsură, cu costuri modeste, chiar şi în anii foarte capricioşi. Asta încearcă ALCEDO şi reuşeşte. De 25 de ani. 25 de ani, cât o viaţă de om şi-o sărbătoare, o nuntă de argint. Casă de piatră!

ALCEDO - Blogal Initiative 12


Posted May 30, 2015 by admin in category SECTIA DIVERSE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>