May 19

NU E DE STAT, „SALVAŢI COPIII„!

statCe este statul? Înainte de 89, era acea chestie care ne îmbia încruntat să stăm la coadă, iar în rest să stăm în poziţie de drepţi. Acum, statul a căpătat o nuanţă mai subtilă, aproape plăcută: este acea entitate căreia îi încredinţăm bani, obligat-forţat, pentru a-i cheltui, de capul ei, chipurile în interesul nostru. Pe ce aruncă banii statul?

Unii zic că i-ar cheltui pentru educaţie. Iar risipa face toţi banii: calificativele au intrat la apă, iar examenele sunt faliment curat. Cât despre bac ce să mai zicem? Greu de trecut 1, 2 şi chiar a 3-a oară.

Alţii sunt convinşi că statul întreţine pe barba lui funcţionarii şi pensionarii. Aşa se face că funcţionarii funcţionează doar cu şpagă, iar pensionarii nu funcţionează prea mult după lăsarea la vatră.

Câţiva au senzaţia că banii sunt investiţi în apărare şi ordine publică. Ne apărăm cum putem de avioanele care mai mult cad decât zboară şi de hoţii nervoşi, care nu mai au ce fura.

Există şi oameni care au senzaţia că statul cheltuie bani pentru justiţie. Şi DNA ce e? Bancă sau Trezorerie?

Mai sunt indivizi care cred că statul are o mare grijă: investiţiile în infrastructură. Probabil sunt, dar nu se văd din cauza gropilor din asfalt, a ruginei şi gunoaielor.

Sunt şi persoane care bănuiesc că statul cheltuie bani pentru sănătate. Să fim noi sănătoşi şi să n-ajungem în spitale!

Aşadar, statul este un administrator sublim al banilor noştri, dar lipseşte cu desăvârşire. Partea drăguţă este că nu prea avem încotro: trebuie să-i dăm bani pentru că altfel ne taxează. Ne taxează în plus. Dar de ce să lăsăm chiar mereu statul să ia decizii în numele nostru? De ce să stăm cu mâinile în sân? Până pe 25 mai, avem ocazia de a lua o decizie importantă: să oferim 2% din impozitul pe venitul nostru din 2014 organizaţiei “Salvaţi Copiii”, pentru un scop nobil: continuarea acţiunilor de dotare a maternităţilor din România. Nu este mult, nu este complicat.

copil 1

Ce trebuie făcut? Redirecţionaţi 2% din impozitul pe venit, completând Formularul 230 (dacă în 2014 aţi avut venituri numai din salarii) sau Formularul 200 (dacă în 2014 aţi realizat şi alte venituri – din salarii sau activităţi independente sau numai din activităţi independente – profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, chirii etc.). Apoi trimiteţi formularul la Administraţia Financiară de care aparţii până la 25 mai 2015. De menţionat că formularul se poate depune direct sau se trimite prin poştă cu scrisoare recomandată (confirmare de primire).

copil 2

copilPână acum, în cadrul campaniei pentru reducerea mortalităţii infantile, derulată începând cu octombrie 2012, organizaţia “Salvaţi Copiii” a dotat 54 de maternităţi din 33 de judeţe cu echipamente medicale performante în valoare de 4.800.000 lei. De ce este importantă dotarea maternităţilor cu echipamente medicale moderne? Pentru că mortalitatea infantilă este un capitol sumbru în România: ţara noastră se menţine pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalităţii infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 8,5 la 1.000 de nou născuţi vii, faţă de media europeană de 3,9 la mie. Cifra este cu atât mai revoltătoare cu cât, potrivit estimărilor „Salvaţi Copiii”, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

Oferiţi 2% din venit organizaţiei „Salvaţi Copiii”! O faceţi pentru copii, pentru sănătatea şi fericirea lor!


Posted May 19, 2015 by admin in category POLITA DE SANATATE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>