April 15

AMENZI PENTRU LECTURĂ

bibliDe ceva vreme, nevastă-mea are apucături tare ciudate. Citeşte. Cărţi. Şi cum banii sunt întotdeauna la mine, nu la ea, a apelat la bibliotecă. S-a abonat regulamentar, iar periodic împrumută cărţi. Unele bune, altele pentru un somn sănătos. Totuşi, cititul ăsta nu se dovedeşte chiar sănătos. Ba chiar îi provoacă nevesti-mii traume. Dar nu cititul în sine, ci bibliotecara.

Prima dată când a returnat cărţile împrumutate cu întârziere, bibliotecara a privit-o cu un rictus dincolo de orice îndoială: o călcase zdravăn pe bătături pe stăpâna cărţilor. A doua oară, situaţia a degenerat. Bibliotecara i-a aruncat nevesti-mii o privire de ură intensă. Era clar: încălcase protocolul a doua oară, iar greşelile perpetuate nu pot fi tolerate.

A treia oară chiar a fost cu ghinion. Pentru că de Paşte s-a ocupat mai mult cu drobul, pasca şi friptura, decât cu cultura, nevastă-mea a călcat iar pe bec. A dus cărţile, din nou, cu întârziere. Şi ca tacâmul post-pascal să fie complet, a fost întâmpinată de aceeaşi bibliotecară. Sentinţa a fost terifiantă. Bibliotecara a privit-o cu un dispreţ calculat şi a murmurat pe silabe: „sunteţi penalizată cu 7 puncte!”

Bineînţeles, nevastă-mea a venit acasă încă marcată. Mi s-a destăinuit, ca să înţeleg şi eu gravitatea situaţiei. „Am fost penalizată cu 7 puncte!”. „Dar ce-ai făcut?”, am încercat eu să minimalizez dezastrul şi să-i aplanez suferinţa. „Am dus cărţile mai târziu. Iar doamna m-a sancţionat!”. “Dar totuşi, ce-ai făcut? Ai condus cu viteză printre rafturi? Nu aveai centură? I-ai spus măcar că nu avem maşină?”. „Nu, am fost mulţumită că mi-a luat doar 7 puncte”. „Dar ce se întâmplă cu punctele astea? Câte ţi-au mai rămas?”, am continuat eu investigaţia pentru a estima proporţiile catastrofei. „Habar n-am! Cert este că am cu 7 mai puţin. Îţi imaginezi? Dacă ajung pe lista neagră? Dacă rămân fără carnet la bibliotecă?”


Posted April 15, 2015 by admin in category HAI, SA FIM SERIOSI

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>