February 7

5X2=10

jamieÎl ştiţi pe Jamie! Nu, nu e ăla negru de respira greu. E ăla simpatic de bucătăreşte din greu. Şi ce minuni îi ies din mâini! Suspect de simplu, de natural şi delicios, de-ţi plouă-n gură şi crăpi mâncând. Nu tu bătăi epice cu oalele şi tigăile împrăştiate pe mese aiurea şi întâmplător, nu tu tăieturi ample cu mai toate cuţitele din bucătărie ori urlete intense provocate de tot atâtea accidente. Deh, el nu are, ca unii, doar două mâini stângi.

Şi nu doar că învârte, taie, toacă, amestecă şi dă în clocot ca nimeni altul. Jamie spune poveşti convingătoare, cu sare şi piper, dar şi secrete ori mici trucuri desprinse dintr-un talent nativ.

SPECIFIC RIGHTS

La Jamie nu vezi lucruri complicate şi nici belşug exagerat. Este magia lui: cu 5 ingrediente şi 2 condimente îi iese, în total, de… 10. O matematică perfectă şi-un mod raţional de aşeza în farfurii delicii cu minim de efort şi minimă risipă.

jamie 2

Jamie dezvăluie idei şi ne provoacă să avem idei. Ne sfătuieşte să facem maxim din aparentul minim, pentru că nu excesul dă savoare bucatelor, ci dimpotrivă, simplitatea, echilibrul, prospeţimea. Ce îmi inspiră Jamie? Ce idei?

  1. În primul rând, O CARTE DE BUCATE. Adică reţete inspirate, ingrediente şi cantităţi atât cât este ideal. E simplu, apoi, să facem lista de cumpărături fără excese inutile de shopping şi de …portofel. Astfel lăsăm şi frigiderul să respire şi nici nu umplem coşul de gunoi. Şi vom avea pe masă, mai întâi, şi-apoi, şi-n cratiţe, şi-n oale, doar strictul necesar. Nici mult, dar nici puţin, ci …ca la carte!
  2. Şi dacă tot avem o carte şi ponturi din belşug, ce-ar fi SĂ COMBINĂM VREO DOUĂ-TREI REŢETE, CU MINIM DE INGREDINTE, PORNIND DE LA VEDETA MENIULUI ALES? Să zicem că puiul e vedeta şi vrem vreo trei delicii din respectivul, de-acum fost “zburător”. Din aripioare şi spate ar merge-o supă, din piept un mic castron cu şniţele, iar din copane o tocăniţă…mmmm. Şi încă mai e loc de provocări. Cartofii, ardeiul, roşiile ori pătrunjelul se potrivesc, deopotrivă, şi la tocană, şi la supă. Cam asta e ideea: bucate delicioase cu ingrediente care se… contopesc.
  3. Poate mai important şi, cert, mai delicios ar fi să urmărim mereu savoarea, gustul. Iar asta nu înseamnă bucate înecate cu de toate, ci INGREDINTE POTRIVITE ŞI CONDIMENTE CARE SE ADORĂ, SE ÎMBRĂŢIŞEAZĂ ŞI FORMEAZĂ UN TOT. Dacă am ştii să punem în valoare cimbrul, rozmarinul, oregano, menta ori busuiocul şi am conta pe prospeţimea lor, mâncarea ar avea întotdeauna acel… pe vino-ncoa. Aşa avem, fără risipă şi bătăi de cap, numai bucate de nu-ţi ajunge farfuria. Pentru că, nu-i aşa?, mâncării îi stă bine să fie savurată, nu aruncată la gunoi!

 jamie 3

Simplu şi deloc formal, ineditul şi eferverscentul Jamie a găsit formula economiei delicioase. La el, geniul se traduce în acea fascinantă artă de transforma ceva simplu într-o explozie de savoare şi prospeţime. La Jamie nimic nu se iroseşte. Cu atât mai puţin talentul!

Ar trebui să înţelegem! Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele.

jamie 4


Posted February 7, 2015 by admin in category SECTIA DIVERSE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>