February 1

LEGEA MINIMEI RISIPE

BucatareasaSuntem români, deci ne pricepem la absolut toate. Iar atunci când nu ne pricepem, ridicăm tandru din umeri şi zicem “asta e!”. Cam ca ciobanul din Mioriţa, când a aflat că alţi doi confraţi, cu exact acelaşi obiect de activitate, vor să-i anihileze iremediabil organismul.

Dar să revenim de la oile lor, la ale noastre. Cu ce ne mândrim noi în toată lumea? Printre altele, cu mâncarea. Ca şi cum alţii halesc aiurea şi întâmplător şi numai noi deţinem secretul bucătăriei delicioase, aromate, săţioase şi arătoase. Dar nimeni nu-i perfect, nu?

Cert este că la un capitol al bucătăriei nu prea avem concurenţi: cantitatea. Pentru că noi gătim, nene, nu glumă! Să ajungă şi neamurilor noastre, chiar şi proaste, dar şi vecinilor de palier. Ce contează că gâfâie frigiderul şi apoi coşul de gunoi? Dacă nu geme masa de castroane şi farfurii, iar ficatul şi pancreasul nu crapă, deopotrivă, de poftă şi durere, n-am făcut nimic!

Pentru că, în mod natural, sunt român, am avut şi eu astfel de păcate, traduse, fie prin indigestii memorabile, fie prin o mie unu draci (pe soţie, evident), că arunc, şi bucatele, şi banii, la tomberon. Când m-am făcut mai mare, am descoperit, totuşi, că, mai rău decât să fi prost, este să perseverezi. Aşa că am pus mintea la genuflexiuni şi am găsit câteva idei practice de a găti simplu, savuros şi teribil de relaxant pentru bugetul meu. Aşa îl alint eu, dar, de fapt, bugetul este întotdeauna jucăria soţiei.

Prima idée nu e genială, dar nici de ignorat. Trebuie să ştim exact ceea ce preparăm, iar o carte de bucate ar fi binevenită. Aşa cunoaştem exact ingredientele de care avem nevoie şi ce cantităţi sunt necesare. Dacă preparăm după ureche şi în cantităţi exagerate, foarte probabil, mâncarea va rămâne în frigider, va ajunge la gunoi sau va fi oferită cu dărnicie vecinilor care ne-au inundat acum un an apartamentul.

jamie

Poate, mai idee este o altă idée: meniuri cu optim de ingrediente. I-am putea spune şi legea minimei risipe, dacă aveţi şi o soţie care înţelege chestia cu minimul. Pentru acest lucru îndrăzneţ este nevoie de o listă de bucate sau de cumpărături, care, de obicei, taie pofta de shopping exagerat şi inutil. De exemplu, un meniu cu o supă delicioasă de pui, o friptură de copane la cuptor cu legume şi câteva şniţele, nu este o încercare culinară grea sau costisitoare. Sunt reţete care pot fi gătite simplu, cu un pui, legume şi imaginaţie. Gândiţi-vă! Aripioarele şi spatele, cu legumele ajung în oala de supă, copanele cu restul de legume se odihnesc în tava din cuptor, în timp ce pieptul drămuit bine se perpeleşte domol pe tigaia încinsă!

ingrediente

Şi mai am o idée, dospită de ceva vreme. Ingrediente potrivite şi proaspete. Iar când zic potrivit, mă gândesc la acea chimie dintre arome şi gusturi. Nu este important să arunci în oală orice, din belşug, pentru a obţine gustul perfect. Sunt de ajuns cantităţi potrivite şi ingrediente care se iubesc. Trebuie să ştim mirodeniile care îndrăgesc carnea de porc şi cele care oferă savoare puiului. Trebuie să combinăm simplu, dar inspirat fiecare bucăţică, ingredient şi condiment pentru un gust minunat. Este importantă calitatea, nu cantitatea. Pentru că în bucătărie nu suntem la fisc. La fel de important, şi nu mă refer la fisc, este şi prospeţimea ingredientelor. Întotdeauna, doar o mână de legume proaspete poate umple o oală de mâncare cu mai mult gust şi aromă decât un braţ de alimente vechi sau conservate.

prospetime

Cu siguranţă nu sunt idei noi ori revoluţionare. Sunt doar concluziile unor experienţe culinare, unele traumatizante, altele încântătoare. Chiar sunt convins că mai marii bucătari ai lumii le ştiu demult şi le “prepară” admirabil. Noi suntem mai pricepuţi să irosim mâncarea, involuntar sau din apucături, şi când o cumpărăm, şi când o preparăm.

Ar trebui să înţelegem! Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele.

jamie 1


Posted February 1, 2015 by admin in category POLITA DE SANATATE

1 thoughts on “LEGEA MINIMEI RISIPE

  1. Paola Paola

    Frumos articol, ai niste expresii interesante pe care nu le-am citit si nici nu le-am mai auzit, deci pot crede fara mari eforturi ca sunt originale, la fel ca si articolul. Congrats!

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>